La Corunya

L'etarra Troitiño surt de la presó corunyesa de Teixeiro

L'Audiència Nacional no ha esperat la decisió del Suprem i ha ordenat posar ja en llibertat Domingo Troitiño, condemnat a gairebé 800 anys de presó per l'atemptat d'Hipercor.

RedaccióActualitzat

L'etarra Domingo Troitiño ha abandonat la presó de Teixeiro, a La Corunya, després que l'Audiència Nacional ha acordat l'excarceració de nou etarres sense esperar el dictamen comú del Tribunal Suprem per aplicar en els casos que estan afectats per la sentència del Tribunal d'Estrasburg que anul·la la "doctrina Parot".

Els jutges han determinat estudiar les primeres peticions de llibertat plantejades per les defenses de 52 etarres que van reclamar l'excarceració en aplicació de la sentència d'Inés del Río, sense esperar la decisió del Tribunal Suprem, que té previst tractar el tema el dimarts 12 de novembre.

Qui és Domingo Troitiñó?

L'historial de Troitiño és llarg, però l'apel·latiu de "sanguinari" se'l va guanyar, sobretot l'any 1987, per l'atemptat d'Hipercor, que va deixar a Barcelona 21 morts i 45 ferits . Aquell mateix any va caure el "comando Barcelona", i amb ell, Domingo Troitiño, que va ser comdemnat a gairebé 800 anys de presó. Amb el codi penal antic hauria d'haver sortit al carrer abans de 30 anys, però l'aplicació de la "doctrina Parot" li va allargar la data de sortida fins al 2017. Ara, amb la doctrina anul·lada, Troitiño deixa la presó quatre anys abans, després d'haver passat 21 en privació de llibertat.

Ell no és l'únic històric d'ETA que l'Audiència Nacional ha decidit excarcerar aquest divendres. En una ajustada votació, 8 a 9, els magistrats de la sala penal han acordat deixar en llibertat Isidro María Garalde, responsable de les finances, de l'aparell econòmic i del logístic de la banda. Garalde havia participat en la formació d'alguns terroristes, com Henri Parot, justament l'etarra que va donar nom a la doctrina del Suprem que els ha retingut a la presó més temps del que establia la llei.

Els etarres que hauran de sortir al carrer en breu són, a més de Troitiño, Jokin Mirena Sancho, Isidre Maria Garalde, José Ignacio Urdiain, Jon Koldo Aguinagalde, Joseba Koldobika, Elías Fernández Castañares i Luis María Azcargorta. Juan Francisco Gómez López, que també es trobava entre aquest grup, ha abandonat la presó biscaïna de Basauri sobre dos quarts de cinc de la tarda d'avui i ja es troba en el seu domicili d'Ortuella.

Qui no és a la llista és Josefa Mercedes Ernaga, exmembre del "comando Barcelona" i coautora de l'atemptat d'Hipercor. També ha demanat la revisió de la condemna i podria sortir en breu.

En la reunió, l'Audiència Nacional ha revisat els casos d'onze presos d'ETA sobre els quals s'havia pronunciat la fiscalia. Tot i que el ministeri fiscal recomanava esperar a la decisió del Suprem, el ple de l'Audiència ha optat per deixar-ne nou en llibertat i només manté a la presó dues persones: Juan Andrés Urquizu, que té pendent un recurs en el Tribunal Constitucional, i Raúl Ibáñez Díaz.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut