Un milicià de l'Exèrcit Lliure Sirià en un combat al centre d'Alep.
Un milicià de l'Exèrcit Lliure Sirià en un combat al centre d'Alep. (Foto: Reuters)
Londres

Preocupació a Londres i Washington pels indicis d'ús d'armes químiques a Síria

El govern britànic assegura que té proves, que ha qualificat de "limitades però convincents", de l'ús d'armes químiques a Síria, Cameron, partidari d'ajudar més l'oposició siriana, ha apuntat que "és molt greu" i que "és un crim de guerra i ens ho hem de prendre molt seriosament". El govern dels Estats Units parla, també, de "cert grau de certesa", però vol assegurar-se'n abans de prendre cap decisió.

RedaccióActualitzat
El govern britànic té proves, que ha qualificat de "limitades però convincents", de l'ús d'armes químiques a Síria, probablement per part del règim del president Bashar al-Assad. Ho ha confirmat el primer ministre David Cameron en una entrevista a la BBC en què ha apuntat que "és molt greu", i ha afegit que "és un crim de guerra i ens ho hem de prendre molt seriosament".

Cameron ha fet costat al president nord-americà, Barack Obama, en dir que l'ús d'aquest arsenal constitueix una línia vermella més enllà de la qual s'ha de decidir actuar. El dirigent britànic ha insistit que no és partidari d'enviar tropes sobre el terreny i que és "poc probable" que això acabi passant, però considera que cal incrementar la pressió contra Bashar al-Assad formant i entrenant l'oposició, entre d'altres mesures.

Tot plegat, ha estat l'endemà que el govern dels Estats Units parlés, també, de "cert grau de certesa" sobre "l'ús d'armes químiques a petita escala per part del règim sirià". Poca estona després, però, la Casa Blanca va matisar que les dades no eren "suficients" i que calien "fets creïbles i confirmats" per prendre decisions sobre futures accions a Síria. Un portaveu del govern nord-americà ha explicat que no es volen precipitar, després del fiasco que va suposar el tema de les armes de destrucció massiva a l'Iraq.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha insistit, per la seva banda, a demanar a Damasc que permetin que un equip de l'ONU investigui les denúncies.
Anar al contingut