Catalunya, present a l'acte central de campanya d'EH Bildu
Catalunya, molt present a l'acte central de campanya d'EH Bildu (Foto: E.Clota)
Barakaldo (Biscaia)

EH Bildu omple el BEC de Biscaia amb Mintegi, Otegi i Catalunya en l'acte central de campanya

La campanya electoral basca segueix molt marcada pel debat sobiranista de Catalunya. Aquest dissabte se n'ha viscut un nou exemple en l'acte central de la coalició nacionalista liderada per Mintegi, que ha omplert de gom a gom el Bizkaia Arena del BEC amb 12.000 persones i que ha comptat amb una intervenció enregistrada d'Otegi. Els Xiquets de Vilafranca també hi han assistit.

RedaccioActualitzat
Molt abans de les eleccions catalanes arribaran les basques i les gallegues, el cap de setmana vinent. Les dues campanyes continuen molt marcades pel debat sobiranista de Catalunya, i, aquest dissabte, el BEC de Barakaldo (Biscaia) n'ha viscut un altre exemple, en l'acte central de la campanya d'Euskal Herria Bildu. La coalició nacionalista i d'esquerres ha aconseguit omplir de gom a gom el mateix recinte que fa només una setmana no estava ple a vessar de militants i simpatitzants del PNB, el partit que, segons l'últim sondeig del govern basc, publicat avui, guanyaria les eleccions sense majoria.

L'acte ha estat un autèntic bany de masses i un reclam multitudinari d'independència de les més de 12.000 mil persones que han convertit l'acte en el més important de la seva campanya. L'esquerra abertzale ha volgut oferir una imatge de fortalesa, múscul polític i il.lusió per arribar a Ajuria Enea. I ho ha aconseguit.

"Ara, a buidar les presons"

L'exportaveu de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, també hi ha intervingut mitjançant una gravació en què ha mostrat la seva confiança en la victòria de la coalició. La consigna, ara, ha de ser, segons ha dit, "buidar les presons i ocupar els carrers, en defensa dels nostres drets".

Després de diverses interpretacions musicals, de bertsolaris, i de dantzaris, ha tingut lloc l'actuació de la colla Jove dels Xiquets de Vilafranca entre crits d'"in-inde-independència", reivindicació constant durant tot l'acte. Més tard, l'escriptor Antonio Álvarez Solís ha pres la paraula i després, ha arribat la "sorpresa" que havien anunciat els organitzadors. Tres anys després de la seva detenció, el líder de l'esquerra abertzale tornava a estar present, tot i que no físicament, per referir-se, des de la presó de Logronyo, a la situació de crisi econòmica que deixa "feble" l'Estat espanyol. Otegi s'ha dirigit directament a Alfredo Pérez Rubalcaba per recordar-li les seves pròpies paraules; que ETA havia apostat per acabar com els GRAPO en comptes de fer-ho com ho va fer l'IRA. El líder independentista ha volgut respondre el socialista i li ha dit que l'estat espanyol va poder acabar això tal com ho va fer Londres amb Irlanda, però no ho va fer i "ha decidit acabar com el Quebec, Escòcia o Catalunya; amb la independència".

Otegi també ha demanat a la militància ser optimistes en la victòria a les urnes, el dia 21, de la coalició que integra l'esquerra abertzale, EA, Aralar i Alternativa. "Somrigueu, perquè guanyarem. Al pati de (la presó de) Logronyo tenim majoria absoluta", s'ha sentit dir al BEC de Barakaldo.

"Ari, ari, ari, Laura lehendakari"

La candidata a lehendakari, Laura Mintegi, ha reivindicat diàleg polític per arribar a un estat lliure a Europa. Encarregada de tancar el míting, Mintegi ha estat acompanyada de la resta de candidats i rebuda amb crits d'"Ari, ari, ari, Laura lehendakari".

La única dona candidata amb possibilitats reals d'arribar a la lehendakaritza ha estructurat el seu discurs sobre tres preguntes: "d'on venim", "on som" i "on anem". L'acord entre diferents, el projecte en acció i la creació d'una Euskal Herria lliure a Europa han estat les respostes que ha desenvolupat Mintegi, que també ha assegurat que EH Bildu actuarà "amb un peu al carrer i un altre a les institucions, amb un ull a la situació actual i un altre a la nova societat que dissenyem, hem de ser així, una mica coixos i una mica guenyos", ha afirmat.

Per últim, Laura Mintegi s'ha mostrat convençuda que la victòria de la coalició no només serà bona per EH Bildu i per als seus votants, sinó també "per a tota la societat".



Anar al contingut