Reunió de treball a Berlín d'Angela Merkel i Andonis Samaràs
Angela Merkel ha rebut el primer ministre grec, Andonis Samaràs. (Foto: EFE)
Berlín

Merkel dóna un marge de confiança a Grècia però manté la pressió

La cancellera alemanya diu que vol que Grècia continuï en la zona euro però insisteix que el govern d'Atenes ha de complir els compromisos de reformes i estalvi. El primer ministre grec, Andonis Samaràs, ha afirmat que el seu govern no vol més diners, però sí "més temps per respirar".

RedaccióActualitzat
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha donat un marge de confiança a Grècia i ha expressat la voluntat que aquest país segueixi formant part de la zona de l'euro. Tot i així, manté la pressió sobre el país en insistir que el govern d'Atenes ha de complir els seus compromisos de reformes i estalvi. "Grècia forma part de la zona de l'euro i vull que hi segueixi", ha dit Merkel en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre grec, Andonis Samaràs, després de fer un dinar de treball a Berlín.

"La crisi actual és en bona part una crisi de confiança perduda. S'ha de recuperar i, per això, cal que els compromisos es compleixin", ha remarcat la cancellera.

Curiosament, la reunió de Merkel i Samaràs coincideix amb la revelació que un grup de treball del Ministeri de Finances alemany que s'ocupa de la crisi de l'euro analitza també les repercussions que tindria una eventual sortida de Grècia de la unió monetària europea.

La visita de Samaràs havia estat precedida de declaracions de membres de l'executiu alemany i dels partits membres de la coalició de govern que rebutgen la possibilitat d'un tercer paquet d'ajuda a Grècia, així com de donar més temps a Atenes per complir els seus compromisos. Merkel ha sortit al pas d'aquestes declaracions en dir que Grècia té dret a no rebre judicis precipitats. Així, ha subratllat que cal esperar l'informe de la troica, integrada per per la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

Grècia no vol més diners però sí "més temps per respirar".

Després de la reunió amb Merkel, Samaràs ha reiterat que el seu govern "no vol més diners", encara que sí "més temps per respirar", en ser interrogat sobre si havia demanat una prolongació dels terminis per complir els seus objectius de reformes i estalvi. El primer ministre ha assegurat que el seu país està aconseguint reduir tant el dèficit pressupostari com el dèficit de credibilitat. "Estic convençut que l'informe de la troica constatarà que el nou govern de coalició aconsegueix resultats", ha assenyalat Samaràs, que ha afirmat que "els fets són més convincents que les paraules".

Després de cinc anys de recessió, Merkel ha dit que cal reconèixer els esforços i patiments dels grecs i ha assegurat que Alemanya i Europa continuaran donant-los suport. En aquesta línia, també ha negat que hi hagi diferències de parer entre Berlín i París pel que fa a aquest tema. El mateix Samaràs, segons Merkel, tindrà ocasió de comprovar-ho a la trobada prevista per dissabte amb el president francès, François Hollande.

Tant Merkel com Samaràs han coincidit que una de les claus per superar la crisi és aconseguir que tots aquells que fins ara han evadit impostos a Grècia facin la seva aportació. Recentment, s'ha difós un estudi a Alemanya segons el qual, si els professionals autònoms grecs paguessin degudament els seus impostos, el fisc recaptaria 11.500 milions d'euros, la mateixa quantitat fixada en el nou programa d'estalvi grec.
Anar al contingut