Londres

Europa veu "desproporcionada" la condemna a les Pussy Riot i Amnistia Internacional en demana l'anul·lació

La cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Catherine Ashton, també ha condemnat el veredicte que sentencia a dos anys de presó les integrants del grup punk. Així, n'ha demanat la revisió si no vol fer créixer els dubtes sobre el respecte de Rússia als drets humans.

RedaccióActualitzat
Amnistia Internacional (AI) ha demanat a les autoritats russes que anul·lin la sentència i alliberin de manera "immediata i incondicional" les tres integrants del grup punk Pussy Riot, condemnades a dos anys de presó per una acció de protesta contra el president Vladímir Putin.

John Dalhuisen, director de l'organització defensora dels drets humans per a Europa i l'Àsia Central, ha dit que el que van fer les tres integrants del grup "estava calculat per escandalitzar i ho van aconseguir", però considera que la condemna a dos anys és un atac a la llibertat d'expressió.

AI també ha recordat que a Rússia s'han posat en marxa nombroses mesures en detriment de la llibertat d'expressió i associació, com a resposta a l'onada de protestes que van acompanyar les últimes eleccions parlamentàries i presidencials.
En aquest sentit, ha opinat que aquest judici "és un altre exemple dels intents del Kremlin d'eliminar i deslegitimar els dissidents".

Dures crítiques a Europa contra la sentència

La Unió Europea (UE) ha qualificat de "desproporcionada" la condemna i ha reclamat a Rússia que revisi la sentència. "Estic molt decebuda amb el veredicte", ha assenyalat en un comunicat la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que ha assegurat que el resultat, al costat de les suposades irregularitats durant el judici, "van en contra de les obligacions internacionals de Rússia pel que fa a la llibertat d'expressió". Aquest cas posa a més "un signe d'interrogació sobre el respecte de Rússia a les obligacions internacionals sobre processos legals justos, transparents i independents", ha afegit Ashton.

La diplomàtica europea  també ha expressat la seva confiança que la sentència "sigui revisada i revocada en la línia amb els compromisos internacionals de Rússia". "Sentenciar tres dones joves, dues d'elles mares de nens petits, a dos anys de presó per haver expressat pacíficament, encara que sigui de manera controvertida, les seves idees, és profundament preocupant", ha assenyalat Ashton. Finalment, ha recordat que el cas se suma al "recent augment de la intimidació per motius polítics i de la persecució d'activistes de l'oposició a la Federació Russa". Aquesta tendència, ha assegurat, genera una "creixent preocupació" a la Unió Europea.

Protestes per demanar-ne l'alliberament

A diverses ciutats europees s'han fet concentracions per protestar contra la condemna de les components del grup punk.
A Barcelona, diverses desenes de persones, sobretot joves, s'han manifestat davant de la Sagrada Família per demanar l'alliberament de les cantants punk. L'ambaixada russa de Londres ha estat el lloc que han triat per manifestar-se els que han volgut donar suport a les tres dones, alguns disfressats com elles en la seva polèmica actuació.
I a Berlín també s'han concentrat activistes davant de l'ambaixada russa.

Les integrants de Pussy Riot han estat condemnades aquest divendres a dos anys de presó després d'haver estat a la presó des del març per haver actuat en una catedral ortodoxa del país. Les noies van irrompre encaputxades a la catedral del Crist Redemptor a Moscou i van cantar en roba interior. Les joves, que s'han declarat innocents de les acusacions, asseguren que són víctimes d'una persecució política i qualifiquen la seva acció d'"expressió política en forma d'art", però el jutge les ha condemnat per "vandalisme" i per "incitació a l'odi religiós".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut