Atenes

Grècia encara cinc escenaris postelectorals marcats per la permanència en l'euro i el respecte al pla de rescat

Que passarà a Grècia? Tot depèn de les possibilitats de formar govern i la voluntat de la Unió Europea.

El país encara cinc escenaris postelectorals marcats per la permanència en l'euro i el respecte al pla de rescat.

La nova esquerra de Syriza té la clau de la situació.

Felip GordilloActualitzat
Que passarà a Grècia? Tot depèn dels resultats electorals, les possibilitats de formar govern i la voluntat de la Unió Europea. Davant del país s'obren cinc vies, cinc escenaris postelectorals marcats per la permanència en l'euro i el respecte al pla de rescat.

Opció 1: Forçats a sortir de l'euro

Si guanya Syriza i els partits contraris al rescat, Grècia viurà un escenari de tensió. La nova esquerra ja ha deixat clar que vol renegociar les condicions del pla de rescat. El seu objectiu no és abandonar la moneda única, que té l'aval de la majoria de grecs, sinó canviar les obligacions d'austeritat imposades per la troica del BCE, l'FMI i Europa.

Tot dependrà aleshores de la Unió Europea i de la postura de la cancellera alemanya, Angela Merkel. Si, tal com han assegurat, no estan disposats a renegociar el rescat, i el nou govern grec no compleix les condicions imposades, no rebrà les ajudes promeses. En aquest escenari, Grècia es veurà abocada a abandonar la moneda única.

Opció 2: No al rescat, sí a l'euro

L'escenari 1 té una ruta alternativa. Grècia podria decidir no abandonar l'euro per voluntat pròpia. Fins ara mai s'ha expulsat un país de la moneda única, ni hi ha mecanismes previstos per fer-ho. Què passa si Grècia no abandona l'euro però no aplica els plans d'austeritat? És una opció força improbable i que podria portar a un carreró sense sortida per al país i per a l'economia europea.

Els creditors d'Atenes, la UE i l'FMI, li tallarien l'aixeta dels préstecs; amb això Grècia es veuria abocada a la suspensió de pagaments. Això posaria els bancs grecs i europeus en problemes i augmentaria el risc de contagi a països com Espanya i Itàlia. Europa hauria de sostenir les economies perifèriques. Aquest és el pitjor escenari per a l'euro, que podria acabar firmant un certificat de defunció.

Opció 3: Sortida pactada

Veient els problemes de l'opció 1 i 2, Grècia i Europa podrien optar per una solució negociada. Com sempre, ens trobem en un escenari desconegut. El país abandonaria l'euro i hauria de pactar solucions amb la Unió i el Banc Central Europeu per al pagament dels seus deutes. El país plantejaria un impagament i veuria com se li tanquen les portes dels mercats de capitals. Durant anys, Grècia hauria d'ajustar-se per sobreviure amb el que pot generar.

Opció 4: Renegociant

Hi la possibilitat que, un cop passades les eleccions, les postures se suavitzin. Davant una hipotètica victòria dels anti-rescat, Europa podria optar pel mal menor i acceptar renegociar part del pla d'austeritat. Aquest escenari també es podria donar amb una victòria dels conservadors de Nova Democràcia. De fet, sembla el camí més probable per evitar un resultat traumàtic.

Opció 5: Sense canvis

Un dels escenaris més poc probables és que no canviï res. Ni una victòria de Nova Democràcia no garanteix que el país compleixi les condicions que imposa la troica, pel descontentament de la població, que demana que els plans d'austeritat afluixin.

Fora de les cinc opcions hi ha una via que ningú vol tenir en compte: la ingovernabilitat. Els resultats de les eleccions podrien repetir un escenari com el del 6 de maig, que va deixar un Parlament fragmentat en el què cap força va aconseguir formar govern.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut