Barcelona

El periodista de Catalunya Ràdio Joaquim Maria Puyal, premi Català de l'Any

El periodista de Catalunya Ràdio Joaquim Maria Puyal ha estat escollit Català de l'Any 2011 pels lectors d'"El Periódico de Catalunya" i els espectadors del programa "Els matins" de TV3. La cerimònia s'ha fet aquest dimarts al Teatre Nacional de Catalunya i ha estat conduïda per Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero. Els altres nominats d'aquesta 12a edició eren el doctor Josep Brugada i la pilot Laia Sanz. Puyal recull el testimoni que deixa el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, David Miret.

RedaccióActualitzat
Una vegada més, la decisió ha estat en mans dels lectors d'"El Periódico de Catalunya" i els espectadors del programa matinal de TV3, que han pogut votar fins al migdia d'aquest dimarts per via telefònica, a través de la web www.cataladelany.cat i de Twitter.

L'escollit ha estat Joaquim Maria Puyal, que ha rebut el premi de mans del president de la Generalitat, Artur Mas. Periodista i autor de la primera retransmissió de futbol en català des de la República, Puyal és un professional molt present en l'imaginari col·lectiu dels catalans per la seva gran presència a la ràdio i a la televisió i per exclamacions que passaran a la història, com aquell "Urruti, t'estimo!".

Joaquim Maria Puyal ha arrencat el seu discurs elogiant la feina del doctor Brugada i la valentia de Laia Sanz per esforçar-se i fer coses que semblaven impossibles. "Jo no sóc el Català de l'Any. És aquell ciutadà que pateix les retallades, aquella mare de família que té dificultats per arribar a final de mes".

Puyal ha fet "un crit a favor del periodisme", ha reivindicat el seu paper en una societat democràtica i ha denunciat la situació de molts companys de professió que no poden exercir en condicions dignes.

La crisi i la situació econòmica han estat un tema recurrent del seu discurs. "Hem confós la crisi econòmica amb la moral. Hem oblidat la cultura de l'esforç i hem vist com alguns descarats polítics i banquers han fet amb els diners el que han volgut. Ens calen pensadors lúcids i idees, per entre tots trobar algunes línies vàlides de pensament per sortir de la crisi".

Guanyadors d'anteriors edicions

2000 Ernest Lluch, exministre de Sanitat assassinat per ETA
2001 Pau Gasol, primer jugador català a l'NBA
2002 Manuela de Madre, vicepresidenta del PSC
2003 Ferran Adrià, cuiner
2004 Joan Manuel Serrat, cantautor català
2005 Joan Massagué, científic en la lluita contra el càncer
2006 Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück
2007 Pasqual Maragall, polític i lluitador contra l'Alzheimer
2008 Vicenç Ferrer, cooperant a l'Índia
2009 Josep Guardiola, jugador i entrenador del FC Barcelona
2010 David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut