Josep Antoni Duran i Lleida, en la seva intervenció al Congrés. (Foto: EFE)
Madrid

Duran lamenta que no es prioritzi Catalunya als pressupostos i Montoro li respon que és una "locomotora"

La majoria absoluta del PP al Congrés tombarà avui les esmenes a la totalitat dels pressupostos, presentades per la majoria de grups parlamentaris. Els partits de l'oposició els qualifiquen d'injustos des del punt de vista social i poc creïbles. També CiU rebutja els comptes espanyols i, per tant, no ha retirat la seva esmena a la totalitat, tot i les peticions dels populars.

RedaccióActualitzat
El debat sobre les esmenes a la totalitat dels pressupostos que es va encetar aquest dimarts al Congrés continua avui a la cambra baixa amb la votació de les esmenes a la totalitat presentades per la majoria de grups de l'oposició. El PP, però, farà valer la seva majoria absoluta per rebutjar-les i fer que els comptes més austers de la democràcia continuïn el seu tràmit parlamentari, amb la discussió de les esmenes parcials.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va encetar el debat aquest dimarts i va defensar uns comptes amb unes retallades que veu necessàries per arribar al 5,3% del dèficit públic a finals d'any com demana Brussel·les. El ministre d'Hisenda va culpar els governs autonòmics i els ajuntaments dels dubtes que planen sobre l'economia espanyola i va amenaçar d'intervenir-los.

En la seva intervenció, el ministre Montoro va intentar atraure, sense èxit, CiU, i li va demanar que retiri l'esmena a la totalitat. El portaveu de CiU al Congrés, però, Josep Antoni Duran i Lleida, s'hi va negar i va retreure al govern espanyol que no tingui Catalunya entre les seves prioritats. Duran va afegir que els catalans n'estan "farts" i va dir que "ja n'hi ha prou de ser cornuts i pagar el beure". Montoro li va replicar que Catalunya sí que era una prioritat i la va qualificar com a "locomotora" d'Espanya: "No sortirem d'aquesta crisi sense Catalunya", va afirmar.

De la seva banda, el líder de l'oposició, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, va criticar uns pressupostos que considera "econòmicament ineficaços i socialment injustos". Rubalcaba assegura que els pressupostos del govern de Rajoy provocaran un empobriment de les classes mitjanes i no crearan llocs de treball.

Anar al contingut