Josep Tous hauria fet d'enllaç entre els altres detinguts.
Josep Tous, coordinador general de la Diputació de Barcelona (Foto: ACN)
Barcelona

El número 2 de la Diputació feia d'enllaç entre empresaris i Generalitat en la trama de la ITV

La investigació de la suposada trama de concessions irregulars d'ITV situa el coordinador de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, com a enllaç entre empresaris i Generalitat. Segons fonts judicials que cita l'agència EFE, Tous, detingut dilluns juntament amb quatre persones més, va posar en contacte els empresaris detinguts amb el subdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Mesalles, perquè "arreglés" un concurs d'adjudicació de llicències de la ITV a favor seu. Els detinguts passaran aquest dimecres a disposició judicial.

RedaccióActualitzat
La investigació se centra en les trucades intervingudes als detinguts. A més del número 2 de la Diputació i de Mesalles són els empresaris Sergi Pastor, Sergi Alsina i Ricard Puignou. Segons les fonts judicials, volien aprofitar la llei òmnibus, amb la qual el govern de CiU va flexibilitzar les condicions per concedir la gestió dels serveis d'Inspecció Tècnica de Vehicles per garantir-se l'adjudicació d'un concurs.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va suspendre el maig de 2011 la concessió de les llicències d'ITV adjudicades pel tripartit perquè entenia que alguns subcriteris s'aprovaven un cop rebudes les convocatòries. La Generalitat ho va recórrer al Suprem, que encara s'ha de pronunciar, però els investigats hi haurien vist una porta oberta a demanar l'anul·lació del concurs i que se'n convoqués un altre del qual sortirien vencedors.

Als detinguts se'ls investiga per presumpte tràfic d'influències i també s'intenta esbrinar si hi ha frau fiscal darrere els moviments financers que feien.

Josep Tous va ser nomenat coordinador de la Diputació a principis de març, quan un altre cas de presumpta corrupció va esquitxar el seu antecessor, Josep Maria Matas. Fins al 2004 va ser director general de Consum i Seguretat Industrial. És membre del Consell Nacional de Convergència Democràtica i el 2008 va ser nomenat president de la sectorial d'empresa, indústria i innovació de CDC.

El govern no preveu cessar Mesalles

La Generalitat no té previst cessar cautelarment Isidre Mesalles pel fet que se l'investigui en aquest cas. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència del subdirector general de Seguretat Industrial i ha assegurat que descarta aplicar qualsevol possible mesura fins que la investigació judicial no estigui resolta. "Si s'han de prendre mesures ja es prendran, però amb el que tenim avui, això seria directament condemnar-los", ha afirmat Homs.

Des de l'oposició, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha demanat un pacte entre tots els partits per suspendre de funcions els gestors públics investigats per la justícia. "Sempre hem apostat per suspendre aquella persona de les seves funcions i de la militància, altres partits veiem que no ho fan. Creiem que hi hauria d'haver un protocol amb una sèrie de normes en aquests casos", ha comentat.

La Junta de Portaveus de la Diputació de Barcelona es reunirà aquest dimecres amb caràcter extraordinari per analitzar la situació en què es troba la corporació després de la detenció del seu número 2, Josep Tous, arran d'aquest mateix cas.


Anar al contingut