Barcelona

Els treballadors d'autobusos i del metro de Barcelona rebutgen la proposta de TMB i mantenen la vaga

No hi ha acord entre la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona i els sindicats per desconvocar la vaga de la setmana que ve al servei de bus i metro. Aquest dilluns hi va haver dues reunions, ja que els treballadors del metro i els dels autobusos negocien per separat. Cap de les dues trobades no va servir, però, per acostar posicions, malgrat la presència del Departament de Treball, que hi actua com a mediador. Cal recordar que l'aturada s'ha convocat durant el congrés de telefonia mòbil que acull Barcelona, el Mobile World Congress. És a dir, el 27, 28 i 29 de febrer i l'1 de març.

RedaccióActualitzat
Després de la plantada de la setmana passada, TMB i la direcció s'han reunit per mirar d'arribar a un acord que aturi la convocatòria de vaga per a la setmana que ve.

La primera reunió amb el comitè d'empresa d'autobusos i la direcció de TMB ha acabat sense acord i amb una nova convocatòria, aquest dimecres, per negociar ja uns serveis mínims si l'empresa no posa sobre la taula el compliment del conveni col·lectiu.

La trobada entre metro i TMB ha acabat amb una nova cita, amb la petició dels treballadors de conèixer les dades econòmiques de l'empresa i els detalls de la proposta de la direcció per escrit. Bus i metro estan junts en les seves reivindicacions, però si un dels dos col·lectius arriba a un acord podrien no anar junts a la vaga.

TMB ha valorat positivament que s'hagi pogut obrir un procés de negociació, i aquest dimecres aportarà dades concretes del pla de viabilitat a quatre anys que compensi la plantilla pels esforços de contenció salarial que se'ls exigeix.

Buscant l'acord


L'alcalde Xavier Trias ha dit que confia reconduir el conflicte. "Nosaltres com a administració pública -i jo com a alcalde- el que he de demanar és que aquesta és una setmana molt important per a la negociació i espero i desitjo que siguin capaços de negociar i de buscar punts de trobada perquè aquesta vaga no es faci", ha dit Trias en declaracions als mitjans de comunicació.

Trias ja va dir la setmana passada que no hi ha un pla B i que en cas que finalment es faci la vaga no pensa moure el Mobile World Congress de Barcelona. Amb tot, Trias i els hotelers creuen que la vaga perjudicarà "molt" la ciutat.

Raons per a una vaga

Des dels sindicats, Josep Garganté, membre de la CGT, ha recordat que les reivindicacions són el conveni col·lectiu i les retallades fetes al servei públic. "Volem que compleixi els acords laborals vigents que hi ha amb els treballadors i treballadores de TMB i que compleixi amb la gent de Barcelona restituint el servei que han retallat i eliminat de bus i metro", ha resumit Garganté, que també ha exigit treure el "tarifazo", tal com ha anomenat l'increment del preu dels bitllets, que ha valorat com a "completament inassumible per a la gent de Barcelona".

Els treballadors de TMB s'oposen a la congelació salarial que proposa la direcció.

Crida "al poble" a sumar-s'hi

Aquest cap de setmana, el Comitè de Conveni-Transports de Barcelona ha fet una "crida a tot el poble de Barcelona" perquè vagi tots els dies que durarà el Mobile World Congress a manifestar-se a la plaça d'Espanya, a les portes del congrés. Aprofitant la visibilitat que tindrà el congrés per la presència de premsa internacional demanen als ciutadans que denunciïn "un Ajuntament de Barcelona i una Generalitat que estan donant uns pitjors serveis de sanitat, ensenyament i transport públic a un preu més car".

Durant el mes de gener, els empleats de TMB ja van fer aturades de protesta, com la que va reunir 3.000 empleats en contra de les retallades i l'augment de tarifes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut