Barcelona

Patronal i sindicats exigeixen el pacte fiscal en un acte a l'Ateneu Barcelonès

Clam unitari de l'Ateneu Barcelonès, Foment del Treball, Amics del País i l'Institut Agrícola de Sant Isidre, així com els sindicats CCOO i UGT, pel concert econòmic per a Catalunya. Les sis organitzacions han protagonitzat un acte conjunt a l'Ateneu Barcelonès a favor del pacte fiscal i han recordat com el 1899 els presidents de les respectives entitats van fer pràcticament el mateix: reivindicar un concert econòmic, en aquell cas, davant la reina Maria Cristina.

RedaccióActualitzat
Fa més de 100 anys, la reivindicació la va encapçalar l'aleshores president de l'Ateneu, l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Ha passat més d'un segle, però la reivindicació es manté i s'ha formulat en un acte unitari davant de representants del govern, de Convergència i Unió, del PSC, d'Iniciativa i d'Esquerra, així com l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. TAmbé amb alguns canvis, com ara que ha desaparegut la Lliga de la Defensa Industrial Catalana i han aparegut CCOO i UGT.

La reivindicació té matisos. Comissions Obreres i Foment del Treball aposten per un concert econòmic com el del País Basc i Navarra però que sigui "solidari" amb les autonomies més pobres. "No s'ha de perjudicat les autonomies més pròsperes" com passa ara, ha assegurat Joaquim Gay de Montellà, president de Foment. CCOO ha afegit que els problemes de finançament de la Generalitat posen en perill "l'autogovern".

En canvi, la UGT defensa que el model català sigui "harmonitzable" a totes les autonomies. El dirigent sindical Josep Maria Álvarez ha demanat que el concert es pacti "de forma bilateral" però s'exporti a les 17 autonomies.

Per la seva part, Miquel Roca, que ha parlat com a president d'Amics del País, ha remarcat que no demanen el mateix model per a tothom sinó que Catalunya disposi d'"autonomia financera" i d'un concert que, segons ha dit, encaixa plenament en la Constitució.

Des de l'Institut Agrícola de Sant Isidre han defensat que el concert posari fi "a l'ofec dins del marc de lleis i normes" que hi ha actualment, mentre Francesc Cabana, de l'Ateneu Barcelonès, ha subratllat la transcendència d'un acte unitari com el d'aquest dimarts, que ha tingut lloc la vigília de la primera reunió entre Artur Mas i el president espanyol, Mariano Rajoy, a La Moncloa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut