Un Barça eficaç manté la velocitat de creuer a Butarque (0-3) amb un doblet de Luis Suárez

Els blaugranes reforcen el liderat gràcies a un doblet de Suárez, però perden Piqué, que ha vist la cinquena groga, de cara a Mestalla

Jordi SunyerActualitzat

El FC Barcelona ha guanyat 0 a 3 al camp del Leganés, i manté una jornada més el seu avantatge al capdavant de la classificació de Primera. L'anterior visita del Barça a Butarque va acabar amb una golejada paradigmàtica de les transformacions tàctiques de Luis Enrique; un equip molt vertical, abocat cap al trident, contraatacador i amb tres centrals va guanyar per 1 a 5. Aquesta tarda, amb vuit dels onze participants inicials d'aquella golejada, Valverde ha repetit el 4-4-2 i l'alineació del matx contra el Sevilla: el partit ha estat ben diferent, però el Barça l'ha resolt amb la mateixa solvència. Els xiulets més sonors en els primers minuts han estat per a Piqué, amb qui la parròquia local no ha tingut pietat malgrat les qüestions personals que l'han mantingut a Barcelona fins aquest matí.

El Leganés ha cedit la iniciativa als visitants al mateix temps que ha tancat bé els espais i ha vigilat que els homes importants del Barça no rebessin ni juguessin amb comoditat. La intenció ofensiva dels de Garitano era diàfana; quan el Barça perdia la pilota, intentaven sortir a la contra. La primera ocasió clara l'han tingut amb un intent de rosca d'Amrabat molt desviat (20'), i poc a poc han anat guanyant confiança, expressada en una rematada de Gabriel Pires (25') i una nova acció a la contra que Amrabat no ha arribat a rematar per poc (27').

El Barça, ofegat, era incapaç de rematar entre els tres pals, però s'ha trobat amb un aliat inesperat: Pichu Cuéllar. El porter del Leganés s'ha embolicat en una centrada-xut de Paco Alcácer des de la dreta i ha deixat la pilota als peus de Luis Suárez. Un regal per a l'uruguaià, que ha trencat una ratxa de cinc partits sense veure porta (29'). L'alleujament del Barça s'ha transformat en ràbia quan Undiano Mallenco, implacable, ha mostrat a Gerard Piqué la targeta groga que li impedirà jugar a Mestalla, després d'una agafada a Amrabat (31'). Les protestes blaugranes encara duraven quan Szymanowski ha obligat Ter Stegen a estirar-se per desviar una rematada al pal llarg (35'): el Leganés encara ha trepitjat l'àrea blaugrana en diverses ocasions abans del descans.

Asier Garitano s'ha atrevit a donar un gir ofensiu al seu equip amb l'entrada de Beauvue a la segona part; el francès, en rebre una passada a l'esquena d'Umtiti, ha obligat Ter Stegen a intervenir. Els canvis de Valverde han consistit a introduir Paulinho i Aleix Vidal, que no jugava des de l'1 d'octubre, per Iniesta i Semedo. Cap dels dos, però, ha intervingut en l'acció del 0-2 (60'). Messi, a la frontal, ha combinat amb Paco Alcácer; la rematada del valencià l'ha desviat espectacularment Cuéllar, però Luis Suárez ha engaltat el rebuig per firmar el seu primer doblet en set mesos.

Amrabat, tres minuts després, ha tingut un mà a mà amb Ter Stegen per reduir la distància, però l'alemany ha secundat l'eficàcia dels davanters blaugrana afegint-hi el seu onzè partit sense encaixar gols i neutralitzant tots els intents posteriors d'un Leganés tan digne en defensa com imprecís en atac. Amb l'equip "pepinero" cada cop més desgastat, Aleix Vidal s'hauria pogut estrenar amb una rematada franca dins l'àrea que ha enviat a la graderia (75'), i Cuéllar ha negat el hat-trick a Suárez i el gol a Messi en dues rematades consecutives (87'). Finalment, ha estat Paulinho qui, posant el peu dret en una acció de pati de col·legi a l'interior de l'àrea local (89'), ha segellat la victòria del Barça: líder de la Lliga, màxim golejador amb un renascut Suárez i equip menys golejat, estadística que haurà de mantenir a València sense Piqué.