Futbol

L'escàndol de corrupció que sacseja Itàlia també esquitxa la selecció "azzurra"

L'escàndol de corrupció que ha commocionat el futbol italià ha acabat esquitxant també la selecció italiana. El president de la Federació va dimitir, el porter Buffon està investigat i el domicili del capità Fabio Cannavaro ha estat escorcollat per la policia. Marcello Lippi també està sota sospita, però la justícia no ha trobat cap indici que li impedeixi anar al Mundial com a seleccionador.

Actualitzat

El futbol italià viu pendent del futur de la Juventus. L'amenaça del descens hi és present, tot i que molta gent es pregunta si s'atreviran amb un gegant de les dimensions de la Juve, el vaixell insígnia del futbol italià. En principi, les sancions esportives s'han de conèixer a principi de juliol. La Federació Italiana de Futbol ja ha anunciat que fins al 27 de juliol no podrà anunciar a la UEFA quins equips jugaran les competicions europees la pròxima temporada. Podria passar que la Juve no jugués la Lliga de Campions ni tampoc la Sèrie A. El descens volta la Juve, que podria baixar a la Sèrie B i els més agosarats no descarten que jugui en alguna categoria inferior.

Moggi, la mà negra del "calcio"

I tot això, per què? Per les accions de Luciano Moggi, l'exdirector general de la Juve, qui a través d'una complexa trama de manipulacions va afavorir els 7 títols de Lliga de l'equip transalpí en els últims 12 anys. La trama tenia dos pilars fonamentals: el col·lectiu arbitral i l'empresa GEA, de representació de jugadors i dirigida pel fill de Moggi. Tota la trama ha quedat al descobert arran de les escoltes telefòniques amb què va començar la investigació judicial. Es diu que Luciano Moggi rebia diàriament unes 416 trucades als 10 mòbils que té. Un fet que implica més de 100.000 trucades en un any.

De les 41 persones investigades per la fiscalia, 9 són àrbitres i 10 assistents. Entre ells Massimo de Santis, l'àrbitre que ha quedat exclòs del Mundial d'Alemanya, després de saber-se que és un dels investigats. És l'àrbitre de més prestigi en actiu a Itàlia. De Santis era la mà dreta de Moggi a la comissió arbitral que feia les designacions. L'objectiu era sempre afavorir la Juventus de Torí. De dues maneres: garantir-se un arbitratge favorable i amonestar amb múltiples targetes els equips que havien de jugar contra la Juve la setmana següent. A banda de les persones investigades, són 20 els partits de Lliga de la temporada 2004-2005, que s'investiguen. Entre altres, 6 de la Juventus, 5 de la Lazio, 5 de la Fiorentina i 3 del Milan, que són els altres clubs investigats.

El segon punt de control, l'empresa de representació de jugadors GEA. Està dirigida pel fill de Luciano Moggi i representa, almenys, uns 300 jugadors, amb la qual cosa s'assegura el control del mercat esportiu. Control dels jugadors i també control econòmic. Un dels delictes de què s'acusa Moggi és de beneficiar-se econòmicament d'algunes transferències al club torinès.

I no només això. El monopoli de Moggi sobre el mercat futbolístic era tal que, fins i tot, quan un club es negava a vendre a la Juventus es deia al jugador que comencés a jugar malament i al·legués una depressió. Són tres els casos que es descriuen, el d'Emerson, el d'Ibrahimovic i el de Cannavaro. En aquest sentit, els domicilis dels dos últims han estat escorcollats per la policia. A GEA també hi treballa el fill de Marcello Lippi, l'encara seleccionador italià i exentrenador de la Juve, durant 7 anys, en dues etapes. Doncs bé, al fill de Lippi, se l'acusaria d'oferir llocs a la selecció a aquells jugadors que firmaven per l'empresa.

Lippi, confirmat com a seleccionador italià

Ho ha fet el comissari extraordinari de la Federació Italiana de Futbol, Guido Rossi. L'ha confirmat en el càrrec perquè diu que no és el culpable de tots els mals del "calcio". Lippi, que també està investigat, nega que tingui cap relació amb l'empresa representant de jugadors suposadament implicada en l'escàndol.

Anar al contingut