James Magnussen, en primer pla, celebrant una medalla
James Magnussen celebra la medalla d'or dels Jocs de la Commonwealth del 2014 (Reuters)
Esports

El joc de les trampes: per què un campió mundial es pot dopar per batre un rècord?

L'exnedador olímpic James Magnussen participarà en els Enhanced Games, una competició sense controls

Redacció Esport3Actualitzat

El dopatge i els valors esportius sempre han sigut termes oposats. Casos com el de Lance Amstrong, Maria Sharapova o Ben Johnson han marcat història en l'ús de substàncies il·legals. Fets més recents són els de Mohamed Katir, atleta espanyol que va ser sancionat la setmana passada per la Federació Internacional d'Atletisme per saltar-se tres controls en l'últim any. Per altra banda, Franck Bonnamour ha estat castigat provisionalment per anomalies en el seu passaport biològic.

Dins d'aquest context, neixen els Enhanced Games (jocs millorats), un esdeveniment esportiu on els competidors no estan sotmesos a controls de drogues. Tot s'hi val. La competició, creada per l'empresari australià Aron D'Souza, té previst començar el desembre de 2024 i incloure cinc esports: atletisme, natació, halterofília, gimnàstica i esports de combat.

"Els esportistes són adults... i tenen dret a fer amb el seu cos el que desitgen: el meu cos, la meva elecció; el vostre cos, la vostra elecció. Cap govern, cap federació esportiva paternalista, hauria de prendre aquestes decisions pels atletes", senyala D'Souza.

La competició, lliure de dopatge, ha fet ressò mundial després que James Magnussen, exnedador olímpic australià, hagi acceptat sortir del retir per participar en els Enhanced Games. El seu objectiu és batre el rècord mundial de 50 metres d'estil lliure. Si ho aconsegueix, s'emportarà 1 milió d'euros. La marca, de 20 segons i 91 centèsimes pertany al brasiler Cesar Cielo.

 

"Per ser completament transparent, els diners hi juguen un paper important. Un premi d'1,6 milions de dòlars australians és difícil de rebutjar. Els atletes retirats no tenim cada dia aquest tipus d'oportunitats", diu Magnussen.

La reacció del Comitè Olímpic Australià va ser qualificar aquesta nova competició de "perillosa i irresponsable". La decisió de competir sense controls de dopatge marca un precedent no tan sols en l'ètica esportiva, sinó que també en la salut dels participants.

 

Anar al contingut