Atletisme

28 anys de l'últim doblet català a la marató de Barcelona

Només tres atletes catalans ha guanyat la marató de Barcelona més d'una vegada. L'últim en aconseguir aquesta gesta, al 1996, va ser Benito Ojeda

Xavier Bonastre i Thió

La sabadellenca Matilde Gómez, (1978 i 1979) i l'atleta de San Martí Sacalm, Joaquima Casas (1980-85 i 87) ho havien aconseguit abans que ell. Benito Ojeda va entrar al selecte grup de catalans multiguanyadors de la marató de Barcelona fa 28 anys. I continua sent l'únic atleta català masculí que ho ha aconseguit.

Als 57 anys, Benito Ojeda és ara l'entrenador del campió mundial i paralímpic dels 5.000 metres Yassine Ouhdadi. Quan el Yassine va néixer, el 1994, el Benito va guanyar la marató de Barcelona per primera vegada. Va repetir victòria el 1996. Des d'aleshores, cap atleta català masculí ha guanyat a Barcelona.

"EI triomf el 1994 el recordo amb molta estimació, perquè va ser la prova que em va donar a conèixer. La marca, comparada amb les que es fan ara, no és res de l'altre món, però va ser mínima per al Campionat d'Europa. Va ser la millor cursa que havia fet fins aleshores."

Només 4 atletes homes han aconseguit guanyar la marató de Barcelona dues vegades. Un honor per a Benito Ojeda, que va ser tot un referent de l'atletisme de fons a casa nostra als anys 90 i 2000.

"La marató de Barcelona ha canviat molt. Ara té un gran nivell internacional. L'organització ho està fent molt bé. El revulsiu va ser que es pogués córrer íntegrament pels carrers de Barcelona. Porten un grapat d'atletes amb marques d'entre 2 hores 3 minuts i 2 hores 4 minuts, i això fa molt difícil poder guanyar-la."

Una marató tan gran com la de Barcelona  --aquest any, amb 20.000 inscrits-- pot tenir alguns inconvenients. "És probable que es perdi una mica de sensibilitat amb la gent més propera. Recordo que, a la meva època, l'organització comptava molt amb la gent de casa. No sé si això encara persisteix", apunta Ojeda.

Tota l'experiència que té Benito Ojeda l'aboca en l'atleta que entrena des de fa 2 anys: Yassine Ouhdadi, un atleta paralímpic de talla mundial que aspira a tornar-se a coronar campió paralímpic dels 5.000 metres a París. El Yassine té molt clar que li encantaria córrer la marató.

"Ara no puc fer-ho perquè a la meva categoria de deficiència visual, la T13, no es fa la marató, però als Jocs de Los Angeles, el 2028, sí que es farà. Aleshores espero córrer-la. I poder guanyar un dia la marató de Barcelona seria molt bonic, ja que el meu entrenador ho va aconseguir dues vegades."

Benito Ojeda apunta què li agradaria per millorar, encara més, la marató de Barcelona.

"Potser donar-li una vessant de diversitat, veure com incloure-hi els atletes amb discapacitats, comptar amb ells per mirar de reduir la bretxa que hi ha amb els esportistes amb alguna discapacitat."

   

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut