Desenes d'edificis enfonsats pel fort terratrèmol de Mèxic (Reuters)
Desenes d'edificis enfonsats pel fort terratrèmol de Mèxic (Reuters)
Ciutat de Mèxic

Almenys 248 morts a Mèxic per un terratrèmol de magnitud 7,1

Precisament, aquest dimarts ha fet 32 anys del sisme que va causar milers de morts a la capital mexicana

"Lamentablement, unes quantes persones han perdut la vida, incloent-hi nenes i nens en centres educatius, en edificis i habitatges", ha dit Peña Nieto

Actualitzat

Un fort terratrèmol de magnitud 7,1 a l'escala de Richter al centre de Mèxic ha provocat almenys 248 morts, segons l'últim balanç fet públic per Protecció Civil.

Només a Ciutat de Mèxic s'han desplomat 44 edificis, un dels quals era una escola, on com a mínim han perdut la vida la mestra i 21 nens, i una quarantena de persones més han desaparegut. A part de la capital, que té més de 20 milions d'habitants, el terratrèmol també ha afectat els estats de Puebla i de Morelos.

En una compareixença davant dels mitjans, el president del país, Peña Nieto, ha lamentat les morts.

"Lamentablement, unes quantes persones han perdut la vida, incloent-hi nens i nenes en centres educatius, edificis i habitatges."

Segons les autoritats, el sisme ha provocat 55 morts a l'estat de Morelos, 49 a Ciutat de Mèxic, 32 a l'estat de Puebla, 10 al de Mèxic i 3 al de Guerrero.

Ara, per Peña Nieto, la prioritat és el rescat de les persones atrapades.

"La prioritat, en aquests moments, és continuar rescatant els que encara estan atrapats i donar atenció mèdica als ferits."

Entre els veïns hi ha una gran preocupació pel nombre indeterminat de persones que encara hi pot haver sota la runa. També es tem que hi hagi rèpliques.

L'hipocentre del sisme, registrat a un quart de dues del migdia hora local, s'ha localitzat 12 quilòmetres al sud-est d'Axochiapan, al límit entre els estats de Morelos i Puebla, molt a prop de la capital, i a una profunditat de 57 quilòmetres.

Més de 15.000 persones han estat desallotjades del centre de la ciutat de Puebla pel perill d'enfonsaments i han estat traslladades a un recinte d'exposicions habilitat com a alberg.

A hores d'ara, a més de les desenes d'edificis ensorrats, hi ha diversos incendis i 4,6 milions de persones s'han quedat sense llum. Es tracta del 40% de Ciutat de Mèxic i el 60% de l'estat de Morelos.

 

Una sinistra coincidència

El més sinistre del cas és que precisament aquest dimarts es commemorava que en aquesta mateixa data fa 32 anys, el 1985, hi va haver un altre terratrèmol, de magnitud 8,1, que va provocar milers de morts a la capital mexicana i que va suposar un veritable trauma per al país. El terratrèmol ha passat després del macrosimulacre de sisme del 1985. Peña Nieto ha tornat de seguida a la capital per convocar el comitè d'emergència.

El Servei Sismològic Nacional ha informat que el sisme havia estat d'una magnitud de 7,1 en l'escala de Richter.

 

 

Fa menys de dues setmanes, un altre terratrèmol al sud de Mèxic va causar la mort d'un centenar de persones. Hi va haver dos milions de damnificats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut