Un arc de Sant Martí de foc al Perú

Néstor GómezActualitzat

Ahir un fenomen òptim, com un arc de Sant Martí en flames, va sorprendre els habitants de la Cria, població situada a prop de la costa nord del Perú.

Les imatges i els vídeos d'aquest inusual fenomen van córrer per les xarxes socials. El nom popular d'arc de Sant Martí de foc és un arc circumhoritzontal. És un fenomen estrany que només es pot veure en indrets de latituds mitjanes quan el sol al migdia es troba ben amunt. A casa nostra és molt difícil de veure i impossible d'observar de Copenhaguen cap al nord.

En dies d'estiu, quan el sol es troba per sobre dels 58º, a prop del migdia, la llum del sol queda refractada pels cristalls de gel dels núvols del tipus cirrus, que són prims i translúcids. És com un halo solar, un anell amb tots els colors a l'entorn del sol. La diferència rau que l'halo es dibuixa a prop del sol i l'arc circumhoritzontal seria un segon halo molt més allunyat del sol, i és tan gran que el núvol il·luminat és un fragment, d'aquí el nom d'arc, i és gairebé horitzontal a l'horitzó.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut