Què és la COP21 de canvi climàtic?

Néstor GómezActualitzat

La COP21 és l'acrònim de Conferència de les Parts, dins el marc de les Nacions Unides, sobre el canvi climàtic i que té lloc a París del 30 de novembre a l'11 de desembre.

21 fa referència a la vint-i-unena conferència que es fa des de la firma de l'acord de canvi climàtic de Rio de Janeiro de 1992. La gran diferència entre aquesta vegada i les anteriors, perquè no quedi en paper mullat, és que hem arribat a un punt en què sembla que els governs no parlen per parlar, sinó que volen actuar davant d'unes conseqüències que ja són palpables per les societats més avançades.

La predisposició a prendre mesures i a actuar és un gran punt de partida que s'ha de materialitzar en un nou acord internacional dels delegats dels 195 països que formen part en la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. Un acord, real i aplicable, per mantenir l'escalfament del planeta per sota dels 2 ºC. S'espera un acord vinculant, on hi hagi el compromís per part de tots els països de reduir dràsticament les emissions de gasos contaminants que provoquem l'efecte hivernacle.

No serveix de res tancar els ulls o mirar cap a una altra banda. Malauradament, estem massa acostumats que el que no és normal, sigui normal. Si la conferència acabés amb gran acord, les mesures preses serien d'obligat compliment a partir del 2020. Fins aleshores, hi haurà temps per adaptar-se. Si això s'aconseguís, el planeta es continuaria escalfant, però hi hauria un alentiment de l'ascens de les temperatures.

Tal com descriu Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, en el programa Meteomauri, "el planeta és com un transatlàntic que porta una inèrcia quan arriba a port. Si porta una velocitat errada, no es pot aturar". Les temperatures del planeta ara duen aquesta inèrcia, amb massa velocitat, i és en aquests moments quan calen acords, prendre decisions i actuar. El futur del clima de les pròximes generacions l'estem escrivint ara, entre tots.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut