Imatge de satèl·lit de l'huracà Matthew (NHC)
Imatge de satèl·lit de l'huracà Matthew (NHC)

L'huracà Matthew avança cap a Haití amb un punt menys de força, però amb una gran capacitat destructiva

Alberto AlcántaraActualitzat

L'huracà Matthew ha baixat un grau de categoria. El matí de diumenge portava vents sostinguts de 240 km/h, amb cops superiors, que fan que es catalogui com a huracà de categoria 4 en l'escala de Saffir-Simpson.

Segons el butlletí emès a les 8 del matí pel Centre Nacionals d'Huracans (NHC) de l'agència NOAA,  es movia a uns 9 km/h cap al nord/nord-oest. La pressió mínima al centre era de 940 mb.

La novetat més important, a banda de la fluctuació de la intensitat, és el nou rumb previst. Segons l'últim pronòstic, el Matthew es desviaria una mica més cap a l'est i aniria a parar a la vertical de l'oest d'Haití, i no pas a Jamaica.

Amb aquesta nova previsió, els màxims de pluja es desplacen cap a Haití, amb possibilitat d'acumulacions totals d'entre 380 i 640 mm, i màxims aïllats de fins a 1.000 mm. Malgrat la baixada de categoria, l'huracà conserva un gran potencial destructiu.

La maror ciclònica pot fer augmentar el nivell del mar més de 3 metres al sud de Cuba, més de 2 metres i mig a Haití i més d'1 metre i mig a Jamaica.

El Matthew va assolir dissabte la categoria màxima i va passar a ser l'huracà més fort a l'Atlàntic des del 2007. De moment, ha deixat un mort a Colòmbia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut