Lluna plena a Llafranc (Margarida Bonet)
Lluna plena a Llafranc (Margarida Bonet)

L'agenda astronòmica de la primavera

Alberto AlcántaraActualitzat

La primavera astronòmica ja és aquí. La seva entrada oficial és a les 23.45 d'aquest 20 de març. A partir d'aquest moment, el dia es farà més llarg. Canviarem l'horari a les 2 de la matinada del diumenge 29 de març: caldrà avançar el rellotge 1 hora.

La primavera del 2015 ens portarà alguns esdeveniments astronòmics. Aquests són els més destacats segons l'informe de l'Observatori Astronòmic Nacional.

Eclipsis

L'eclipsi parcial del 20 de març ha tancat l'hivern. El pròxim eclipsi serà el 4 d'abril, i serà un eclipsi total de Lluna. No el podrem veure a Catalunya, però sí que es veurà a Àsia, Austràlia, l'oceà Pacífic i Amèrica. El màxim serà a les 14 hores i 1 minut, hora catalana.

Lluna plena

La primera lluna plena serà també el 4 d'abril. Després arribaran el 4 de maig i el 2 de juny.

Pluges d'estels

La pluja d'estels més important de la primavera serà la dels Eta Aquàrids, amb un màxim previst al voltant del 5 de maig.

Visibilitat dels planetes

Els primers dies, Saturn serà visible a l'alba, després es veurà durant tota la nit i acabarà l'estació sent visible al vespre. El dia 23 de maig serà el de màxima proximitat a la Terra. La inclinació dels seus anells serà bastant favorable per a la seva observació. D'altra banda, Venus i Júpiter seran visibles al capvespre. Mart també, fins a finals d'abril.

Constel·lacions

Al voltant de l'estrella Polar es veuran l'Óssa Menor, el Drac, Cefeu i el Lleó.

Observacions amb prismàtics o petits telescopis

Amb grans prismàtics o un petit telescopi, es pot intentar veure nebuloses d'emissió com el complex de nebuloses d'Orió, el grup de les estrelles Plèiades i la resta de supernova conegut com la nebulosa del Cranc. Amb prismàtics també es poden veure les llunes més brillants de Júpiter i es pot fer un recorregut per la franja estelada que constitueix la Via Làctia.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut