Brasil, Espanya i Austràlia s'uneixen per revolucionar la monitorització de la biodiversitat a l'Amazones
Brasil, Espanya i Austràlia s'uneixen per revolucionar la monitorització de la biodiversitat a l'Amazones

El 50% de les espècies de les zones amb més biodiversitat podrien extingir-se abans de 2080 pel canvi climàtic

La Mediterrània és un àmbit "especialment vulnerable"

RedaccióActualitzat

L'organització ecologista WWF alerta que la meitat de les espècies de les zones naturals més riques en biodiversitat del planeta podrien extingir-se d'aquí al 2080 a conseqüència del canvi climàtic, segons un estudi fet al Centre Tyndall d'Investigació per al Canvi Climàtic de la Universitat d'Ànglia de l'Est i a la Universitat James Cook d'Austràlia.

L'informe analitza l'impacte del canvi climàtic en unes 80.000 espècies de plantes i animals de 35 regions ecològiques, les àrees naturals del planeta amb major biodiversitat, com ara l'Amazones, la sabana arbrada de Miombo, el sud-oest d'Austràlia o les Illes Galàpagos.

Dos escenaris

L'informe contempla diversos escenaris futurs. El més pessimista es correspon a un augment de la temperatura global de 4,5 graus centígrads, que provocaria l'extinció de la meitat de la biodiversitat d'aquestes regions.

Si s'aconseguís limitar l'augment de la temperatura global a 2 graus centígrads, el màxim que fixa l'Acord de París, l'extinció podria arribar al 30% de les espècies.

WWF alerta que l'àrea mediterrània és "especialment vulnerable", perquè les temperatures mitjanes més elevades i una disminució significativa de les precipitacions tindran "un efecte demolidor".

L'estudi afirma que, per fer front al canvi climàtic, les espècies necessiten moure's lliurement a noves localitzacions, però avisa que la majoria de les plantes, amfibis i rèptils no es poden moure prou ràpid per adaptar-se als canvis en el clima.

Per exemple, en el pitjor escenari, fins al 90% d'amfibis, el 86 % de les aus i el 80% de mamífers podrien extingir-se a la sabana arbrada del Miombo, a l'Àfrica meridional. També desapareixerien el 69% de les espècies de plantes de l'Amazones, el 89% dels amfibis del sud-oest d'Austràlia i el 60% de les espècies de Madagascar.

Altres espècies en perill segons l'informe són els orangutans, el lleopard de les neus, els tigres, els óssos polars o les tortugues marines.

L'ONG ha publicat aquest informe amb vistes a la celebració, el 24 de març, de l'anomenada 'Hora del Planeta'.

Anar al contingut