El cabal del Ter a mínims històrics i les rieres agonitzen

La manca de pluges redueix els cabals dels rius i fa baixar les reserves d'aigua dels pantans

Néstor GómezActualitzat

El cabal del riu Ter, a l'alçada de Ripoll, és el més baix durant més de 30 anys en aquesta època de l'any, amb només 2 m³/s. Mireu aquestes fotografies d'avui facilitades per Josep M. Costa, aigües avall de Ripoll, en què l'aigua pràcticament no circula. Així està el riu Ter a Borgonyà i a Montesquiu.

Si els rius duen cabals molt baixos, en el cas de les rieres, la situació encara és més crítica, fins al punt que no hi circula aigua. El vídeo que ens ha facilitat Kim Arredondo mostra la situació del salt del Mir, a la riera de la Foradada, que vessa al Ter.

Si a principis de setmana us anunciàvem el baix nivell de les reserves d'aigua dels pantans de les conques internes de Catalunya, situades només a un 56%, un altre senyal de la manca d'aigua queda palès en el cabal dels rius. La tardor és el període de l'any en què els cabals dels rius són més baixos a Catalunya. Sortim del període estival més sec i amb més evaporació de l'any i es registren els nivells més baixos d'aigua, d'aquí que sigui el punt de trencament de l'any hidrològic, que comença l'1 d'octubre i s'acaba el 30 de setembre. Ara s'espera que augmentin les reserves d'aigua i els cabals amb l'arribada de les pluges d'aquesta estació de l'any i de la neu durant l'hivern. L'estació de la primavera és la més cabalosa al Ter, al seu pas per Ripoll, per la gran aportació de la fossa de neu, amb un màxim que sol ser entre mitjans de maig i mitjans de juny.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut