Papallona vanesa Atalanta a la Bisbal d'Empordà (Dolors Agustí)
Papallona "Vanessa atalanta" a la Bisbal d'Empordà (Dolors Agustí)

Cada cop hi ha menys papallones a Catalunya

El 70% de les papallones mediterrànies està en declivi

Néstor GómezActualitzat

Dues dècades d'estudi per part d'investigadors del CREAF i del Museu de Ciències Naturals de Granollers demostren que la població de papallones mediterrànies cau en el 70% de les espècies.

Les causes del declivi de la població de papallones són:

  • L'escalfament del planeta, que té repercussió en les temperatures i la sequera de Catalunya i àrea mediterrània.
  • La urbanització, amb la transformació de l'ús del sol i l'abandonament d'espais oberts.
  • El desenvolupament d'una agricultura intensiva, on es prima la productivitat per sobre de la sostenibilitat ecològica.

De totes les espècies, les poblacions que més han davallat són:

1) La safranera pàl·lida, Colias alfacariensis

2) El damer de la blenera, Melitaea trivia

3) L'escac ferruginós, Melanargia occitanica

Però les més afectades són les que viuen en llocs específics i les que es reprodueixen diverses vegades a l'any.

En biologia sempre s'havia considerat que els insectes que tenien diverses generacions a l'any eren més capaços d'adaptar-se als canvis ambientals. És una estratègia que ajuda a fer créixer la població i manté la supervivència de l'espècie. Ara bé, els investigadors de l'estudi han demostrat que això no sempre és així, i que aquestes papallones que es reprodueixen més d'un cop a l'any són més vulnerables al canvi climàtic, perquè els efectes negatius del clima s'acumulen al llarg de diverses generacions. El canvi climàtic accentua la sequera estival, i és un problema per a les espècies que s'han de reproduir en aquesta època de l'any. Els investigadors del CREAF han observat que les poblacions que tenen més fluctuacions en nombre d'individus són més vulnerables als factors ambientals –sobretot quan arriben al nombre mínim– i que en conseqüència poden arribar a extingir-se.

L'estudi de les papallones s'ha fet durant 23 anys a Catalunya, Andorra i Menorca. El cens consisteix en el recompte visual de papallones adultes cada setmana entre els mesos de març i setembre, que és l'època de vol de la major part de les espècies. La població de papallones és un gran indicador de la qualitat de l'aire i de l'evolució del clima.

Anar al contingut