2016, l'any més càlid des de que hi ha registres

Estem vivint el moment més càlid dels darrers 115.000 anys

Francesc MauriActualitzat

Si el fred d'aquests dies és molt intens, l'escalfament del Planeta, enregistrat el 2016, encara ho és més. De fet, estem vivint el moment més càlid dels darrers 115.000 anys. La comunitat científica internacional, amb tres fonts independents planetàries, són d'una contundència inequívoca. La Universitat d'East Anglia al Regne Unit, la NOAA americana i el US NCAR ho ratifiquen. Es tracta de les fonts més fiables que existeixen i estan avalades pels 200 països del planeta. Ningú en dubta. I, en canvi, el pròxim president dels EUA, Donald Trump, i els seus assesors més pròxims llancen missatges falsos que suposen un clar engany. En definitiva, són uns mentiders. De fet, Rex Tillerson va ser fins fa molt poc temps, president de la petrolera més gran del món, Exxon Mobil.

Pel que fa estricament a les dades climàtiques i les seves derivades del 2016, aquestes són:

  • - L'any 2016, el més càlid, des del 1880, l'any en què s'inicien els registres instrumentals continuats.
  • 16 dels últims 17 anys són els més càlids des del 1880.
  • - El CO2 al centre de control de contaminació planetària de Mauna Loa, amb mesures des del 1958, arriba al màxim dels últims 4 milions d'anys.
  • - Les causes naturals, relacionades amb el sol, la inclinació de l'eix terraqüi i les erupcions volcàniques no són suficients per explicar l'escalfament i la seva enorme velocitat de creixement.
  • - La temperatura, tot i això, ha estat impulsada en 0,2 graus pel fenomen natural d'"El Niño".
  • - L'augment planetari de la temperatura des del 1880 s'acosta a 1,1ºC. A prop de l'objectiu més ambiciós d'1,5 graus de la Cimera de París.
  • - A Mitribah, Kuwait, es va arribar el juliol als 54ºC i a Phalodi, Índia, als 51ºC. El rècord planetari és de 56,7ºC, al Death Valley dels EUA.

La solució és a les nostres mans. Deixem de cremar combustibles que fan més gruixut l'hivernacle natural que tenim. Abandonem el petroli i el carbó ràpidament. Després, el gas, i evitem els riscos de l'energia nuclear. A Espanya, la producció de petroli autòcton no arriba a l'1%. La producció de renovables com l'eòlica, hidràulica, solar, biomassa i altres podria arribar a abastir el 100% i tota de proximitat. Ara, a nivell català es va situar al 18% i el 37% a nivell espanyol.

 

 

Anar al contingut