El Ministeri de Sanitat o la Seguretat Social estan trucant per posar la tercera dosi de la vacuna?
Fets o fakes

El Ministeri de Sanitat o la Seguretat Social estan trucant per posar la tercera dosi?

Trucades fraudulentes es fan passar per organismes oficials per robar el compte de WhatsApp dels usuaris amb l'excusa de la vacunació contra la Covid

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

L'autorització d'una tercera dosi de reforç de la vacuna de Pfizer, si els països ho troben convenient, ja ha generat rumors i missatges virals que juguen amb la confusió dels ciutadans. És el cas d'aquest missatge que circula per WhatsApp:

 

Existeix l'estafa que denuncia el missatge?

L'INCIBE, l'Institut Nacional de Ciberseguretat, ha detectat que sí que s'estan produint aquesta mena d'estafes a Espanya però qui truca no es fa passar pel Ministeri de Salut (aquí es diu de Sanitat) sinó per la Seguretat Social.

Segons explica en un comunicat emès el 13 d'octubre, qui truca demana a l'usuari que si vol rebre la tercera dosi de la vacuna ha de facilitar un codi que ha rebut per SMS. Aquest codi permet als estafadors robar els comptes personals de WhatsApp.

El missatge inicial que corre per WhatsApp prové, molt probablement, de Llatinoamèrica on governs com Colòmbia o Xile  ja han advertit que no estan fent aquestes trucades per agendar la tercera dosi.

Què faig si ja m'han robat el compte de WhatsApp?

En cas que ja hagis donat el codi i no tinguis accés al teu compte, el millor que pots fer segons l'INCIBE és contactar directament amb els administradors de WhatsApp en aquest enllaç.

El procés pot trigar uns dies però és el més senzill. Si això no funciona, es pot demanar un canvi de número a la companyia de telèfon. L'INCIBE també recomana denunciar el cas a la policia o trucar al mateix INCIBE, al 017.

A Espanya, el ministeri no té competències en vacunació

En el cas d'Espanya, les trucades es fan en nom de la Seguretat Social però ni aquest organisme ni el Ministeri de Sanitat no tenen competències en vacunació ni fan trucades per convocar ningú a centres de vacunació.

Aquesta competència en vacunació és de les comunitats autònomes i que són qui decideixen els protocols i com avisen els ciutadans.

En el cas de Catalunya, la Generalitat encara no ha explicat com informarà la població que ha de rebre la tercera dosi però sí que ha concretat qui la rebrà: els que tinguin 70 anys o més i que faci sis mesos que han rebut la pauta completa.

Quina recomanació existeix sobre la tercera dosi?

Pel que fa a la tercera dosi de Moderna i Pfizer, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha establert que és recomanable per a pacients amb un sistema immunitari molt debilitat i després de 28 dies de rebre la segona dosi.

Per a persones sanes, l'EMA obre la possibilitat d'administrar-la però sempre sis mesos després de la segona dosi i deixa en mans dels estats la decisió de si administrar aquesta tercera dosi a de manera general.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Notícies falsesVacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut