Madrid

Zapatero va guanyar per la mínima un cara a cara molt qüestionat per la resta de formacions

Ha estat el primer cara a cara en 15 anys i s'ha convertit en la quarta emissió més vista dels últims 15 anys. El debat entre els dos candidats del PSOE i el PP a la presidència del govern espanyol el van seguir una mitjana de 13.043.000 espectadors, amb una quota de pantalla del 59,1%. Segons els analistes, l'inici del cara a cara se'l va endur l'actual president del govern i en el tram final els dos candidats van ser més agressius, la qual cosa és un reflex més del que ha sigut la legislatura.

Actualitzat
L'endemà del gran debat és moment de respondre, o intentar-ho, la a gran pregunta: Qui el va guanyar? Els sondejos de les empreses de comunicació atorguen la victòria a José Luis Rodríguez Zapatero, això sí, amb un estret marge. L'enquesta de l'Instituto Opina per Cuatro apunta que un 45,4% dels espanyols pensa que el candidat socialista ha sortit victoriós del debat, davant del 33,4% que es decanta per Rajoy. Un 13% no sap o no contesta sobre qui n'ha sortit vencedor. Una altra enquesta, que l'institut Invymarkse ha elaborat per La Sexta, determina que un 45,7% dels espectadors donen la victòria a Zapatero, un 30,1% a Rajoy i un 24,1% consideren que hi ha hagut empat. I el sondeig d'Antena 3, de TNS Demoscopia, diu que un 45,4% dóna la victòria a Zapatero davant del 39,3% de Rajoy.

També els partits han opinat sobre quin candidat consideren que s'ha imposat. El cap de llista de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, considera que hi va haver un "empat contra Catalunya": "Van empatar, no va guanyar ni l'un ni l'altre. Els dos han perdut el debat, han empatat. Només han guanyat els qui no hi eren. És un empat contra Catalunya. La gran absent va ser Catalunya, va ser la gran ignorada, va ser atacada per Rajoy i Zapatero no va saber o potser no va voler defensar-la".

Duran ha assegurat que només va aguantar la primera part del debat i que, més que un cara a cara, es va tractar de "dos monòlegs, completament diferents, sobre el passat". Al seu parer, Zapatero va fer gala d'un "triomfalisme desafiador" i no anava prou preparat. De Rajoy, Duran ha dit que va exhibir una "demagògia completament injustificada".

El Candidat de CiU ha insistit en la seva crítica per l'exclusió dels altres partits del debat, cosa que, al seu parer, posa de manifest que "no tots els candidats ni forces polítiques tenim els mateixos drets".

El candidat d'ERC, Joan Ridao, creu que el president del govern i candidat del PSOE, ha guanyat davant un candidat del PP "tremendista": "Ha guanyat Zapatero davant d'un Rajoy amb un discurs tremendista i allunyat de la realitat, malgrat la demagògia utilitzada per Zapatero". Segons el candidat republicà, a més, "ha quedat clar que Catalunya molesta els dos candidats". "Tots dos s'han posat d'esquena a Catalunya, i en particular Zapatero, que no ha fet ni una sola menció a l'Espanya plural, com sí que ho va fer el 2004".

El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat que Zapatero "va guanyar sense esforçar-se gaire" a un Mariano Rajoy que, al seu parer, "es va consolidar com a líder de l'oposició". Segons Herrera, el debat es va convertir en "una competència ferotge" per veure "qui baixava més impostos o expulsava més immigrants" i hi van faltar "propostes valentes i d'esquerres". També el candidat d'IU, Gaspar Llamazares, s'ha referit al cara a cara, per suspendre l'actuació dels dos candidats. Al seu parer, ha guanyat el "bipartidisme lleig i de retret, que no debat i no té propostes".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut