Madrid

Zapatero assegura que els assassins d'Uría es passaran la vida a la presó

El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat contundent: els assassins de l'empresari basc Ignacio Uría seran "perseguits sense descans" i passaran "la resta de la seva vida a la presó". I els ha advertit que el goverrn no té altre objectiu que "posar fi a la violència del seu deliri totalitari". Zapatero, que ha qualificat l'atemptat de "vil i covard", ha expressat el seu condol a la família de la víctima. Un condol que els comunicarà personalment quan visiti la capella ardent i que farà extensiu als empresaris. El president del govern, que ha parlat amb Ibarretxe i amb Rajoy, ha deixat clar que l'atemptat no aturarà les obres de l'AVE al País Basc.

Actualitzat
El tiroteig a Azpeitia que ha posat fi a la vida de l'empresari basc Ignacio Uría, propietari de l'empresa constructora de l'alta velocitat basca, ha provocat nombroses reaccions de condol, així com de rebuig a la banda terrorista ETA. Al Congrés, tots els grups parlamentaris han expressat la seva condemna de l'atemptat d'ETA i demà dijous es reuniran per consensuar un document conjunt.

Abans de la compareixença de Zapatero, el portaveu del PSOE a la cambra baixa, José Antonio Alonso, ha llançat un missatge de lluita sense treva contra l'organització terrorista. En el mateix sentit s'ha manifestat la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, que ha dit que la democràcia guanyarà el pols al terrorisme.

El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, en declaracions a Catalunya Informació, ha augurat que la lluita contra la banda terrorista serà "dura" i tindrà "molts més episodis" terribles, mentre que la direcció del PSOE ha emès un comunicat en què fa una "condemna contundent" de l'atemptat i afirma que la "desraó terrorista no aconseguirà derrotar els demòcrates".

El lehendakari Juan José Ibarretxe ha qualificat de "covard" l'assassinat d'Ignacio Uría Mendizábal i ha fet una enèrgica defensa de l'empresariat basc. Ibarretxe ha dit que "es tracta d'un assassinat fet amb una gran covardia. M'és igual que sigui periodista, policia o empresari, ETA el que fa és assassinar els fills del poble basc".

Des de l'oposició, el líder del PP, Mariano Rajoy, ha afirmat la unitat dels partits per posar fi a ETA i ha proposat que la derrota d'ETA sigui un "objectiu nacional". Rajoy ha rebut la notícia durant la seva intervenció en un acte del Partit Popular a Tarancón, a Conca.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha considerat que, tot i que ETA pot actuar, el seu "entramat, en el seu conjunt, està molt més debilitat". A més, ha destacat que "totes les ramificacions estan bastant afeblides", tot i que "no extingides totalment".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut