Madrid

Zapatero afirma que ETA ha rebut "un cop molt dur" amb la detenció de Txeroki

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que ETA ha rebut "un cop molt dur amb la detenció del màxim dirigent operatiu", després que s'ha detingut Txeroki a Cauterets. Zapatero ha valorat l'arrest com una "operació determinant" en la lluita contra ETA i ha felicitat especialment la Guàrdia Civil, així com també totes les forces de seguretat de l'Estat i la policia francesa. El president espanyol ha declarat que després de la caiguda de Txeroki "avui ETA és més dèbil, i la democràcia espanyola, més forta".

Actualitzat
El president espanyol ha comparegut per valorar l'operació policial conjunta entre la gendarmeria francesa i la Guàrdia Civil, que ha permès detenir el presumpte cap de l'aparell militar d'ETA, Txeroki. Zapatero ha indicat que amb aquest arrest "ETA no ha perdut la capacitat d'atemptar contra els ciutadans ni de causar dolor, però ha rebut un cop molt dur".

José Luis Rodríguez Zapatero ha subratllat que la detenció ha estat possible al "treball constant" de les forces de seguretat, i ha felicitat especialment la "feina decisiva" de la Guàrdia Civil per arrestar Txeroki.

El president del govern espanyol ha indicat que ha complert el compromís que va contraure l'1 de desembre, després de la mort dels dos guàrdies civils a Capbreton, quan va prometre que els autors d'aquells assassinats serien detinguts i posats a disposició judicial per complir les seves penes i pagar el mal que havien causat.

El president Zapatero ha insistit en la via policial per posar fi a ETA, i ha acabat reiterant el compromís ferm del govern espanyol per continuar treballant sense descans per aconseguir aquest objectiu.

Bona sintonia amb França

A més d'haver felicitat la Guàrdia Civil per les detencions, el president del govern espanyol també ha subratllat la col·laboració francesa i la implicació de Sarkozy en la lluita antiterrorista contra ETA. Zapatero ha parlat amb el president francès, a qui ha agraït la feina feta, i han acordat fer una cimera bilateral per avaluar el treball en política antiterrorista. De moment, però, no han fixat cap data per a la trobada.

El president espanyol ha explicat, a més, que la ministra de l'Interior francesa, Michèle Alliot-Marie, ha estat en contacte amb Alfredo Pérez Rubalcaba durant tota la matinada per informar-lo sobre la marxa de l'operació. Zapatero ha afirmat que "un cop més, s'ha demostrat que els francesos són amics dels espanyols" pel que fa a la lluita antiterrorista.

Tercer cop dur a ETA

La detenció de Txeroki és el tercer cop dur que rep ETA en territori francès des que al juny del 2007 va trencar el seu darrer alto el foc.

La primera gran detenció va ser al juliol de l'any passat, quan la policia va detenir a Rodes Juan Cruz Maiza Artola, el suposat cap de logística i membre del comitè de direcció de la banda terrorista. Juntament amb Artola, també van detenir Iker Iparragirre Galarraga i Galder Biotz Cornago Arnaez. El ministeri d'Interior va assegurar que les detencions suposaven un cop fort a l'estabilitat de l'estructura etarra.

El segon cop important va ser al maig. La policia va detenir a Bordeus el presumpte terrorista Francisco Javier López Peña, "Thierry", el més buscat de la banda. En aquella operació també va detenir dos membres de l'aparell polític d'ETA, Ainhoa Ozaeta i Jon Salaberria. Ozaeta seria la dona que va llegir el comunicat amb el qual ETA va declarar l'alto el foc, mentre que Salaberria és l'exparlamentari d'HB que havia fugit de la justícia.

El tercer cop a la cúpula d'ETA ha estat la detenció de Txeroki, una operació que el mateix president del govern espanyol ha qualificat de "cop molt dur" a la banda terrorista, tot i admetre que encara pot tenir capacitat d'atemptar.

A aquestes detencions, cal afegir-hi la localització de la "fàbrica de bombes" d'ETA a Cahors. Una operació en què es va detenir Luiz Ignacio Iruretagoyena, "Sunni", considerat el responsable de totes les innovacions en els explosius d'ETA dels darrers anys.

Segons dades del ministeri d'Interior francès, durant el darrer any la policia ha detingut 33 suposats etarres a França.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut