París

Mesquida assegura que el nucli d'ETA ha quedat tocat amb l'operació de Cahors

L'operació de dissabte a Cahors ha permès debilitar el nucli d'ETA. Així ho ha afirmat el director general de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, després de reunir-se a París amb el seu homòleg francès. Mesquida ha remarcat "l'altíssim nivel de motivació per acabar amb ETA" que tenen França i Espanya i que ha portat a cops policials com el del cap de setmana passat. Mesquida n'ha destacat la detenció del "principal artificier d'ETA", Luis Ignacio Iruretagoiena, i també la d'Oian Barandalla, "que se situa en el primer nivell de decisió" de la banda i podria tenir "fil directe amb Txeroki", en referència al cap de l'aparell militar de l'organització, Garakoitz Aspiazu.

Actualitzat

Mesquida s'ha reunit amb Frédéric Péchenard a la seu del Ministeri de l'Interior francès per intercanviar informació sobre l'operació feta a França i els cinc artefactes presumptament col·locats per ETA en diversos punts del territori espanyol, segons fonts de la Direcció General de la Policia i la Guàrdia Civil.

Mesquida ha confirmat que amb les detencions d'Iruretagoiena i Barandalla, juntament amb les d'Ander Múgica Andonegi i Alaitza Aramendi Jaunarena, "s'hauria evitat un atemptat imminent a Espanya". Segons el director de la policia i la Guàrdia Civil, a mesura que avança la investigació es confirma la importància de l'operació policial de dissabte.

Mesquida ha explicat que pot ser "molt útil" l'anàlisi dels fascicles de mesures d'autoprotecció de membres d'ETA que han trobat a Cahors, juntament amb nombrosa documentació i material informàtic com ara ordinadors, discos durs i targetes de memòria.

A banda de comentar aquests detalls de la investigació, el responsable de les forces de seguretat de l'Estat ha dit que ETA vol mantenir una activitat "intensa i sostinguda" i ha garantit que l'Estat treballarà "amb tota la intensitat, sense descans i de manera discreta" per impedir que actuï.

En la cimera d'aquest dilluns, tant la policia espanyola com la francesa han pogut presentar un bon balanç. Des del final de la treva, el 5 de juny, s'han detingut 22 membres d'ETA i s'han avortat diversos atemptats.

Precisament, la reunió arriba el mateix dia que els quatre presumptes etarres detinguts dissabte han estat traslladats a la capital francesa per passar a disposició judicial. Els detinguts han passat la nit a la comissaria de Cahors, localitat on havien establert el seu laboratori d'explosius.

La policia presentarà davant de la jutge tot el material trobat al laboratori per fabricar bombes que hi havia a dins de la vivenda. Els investigadors creuen que aquest va ser, precisament, l'escenari de l'últim vídeo de propaganda difós per ETA. Durant el registre de la casa, la policia ha trobat més de 300 quilos d'explosius, 30 detonadors i diverses bombes per adossar, una de les quals col·locada en un vehicle preparat per a un atemptat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut