El director tiular sortint de l'OSV, James Ross, en primer pla, i al seu costat el nou director Xavier Puig, aquest dimecres 18 de juliol (HORI…
El director tiular sortint de l'OSV, James Ross, en primer pla, i al seu costat el nou director Xavier Puig, aquest dimecres 18 de juliol (HORITZONTAL)

Xavier Puig relleva James Ross al capdavant de l'Orquestra Simfònica del Vallès

ACN Barcelona.-El director de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), James Ross, deixarà el càrrec l'1 de setembre, només un any després del seu nomenament. El motiu, la impossibilitat de compaginar el càrrec amb les altres responsabilitats que ja exercia i ampliarà com a director artístic de dues orquestres americanes. El seu substitut serà Xavier Puig (Cervera, 1973), que simultaniejarà aquest encàrrec amb el (també recent) nomenament com a director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana la temporada 2018-19. Puig és un vell conegut de l'OSV, amb la qual lidera des del 2012 la gira participativa de Setmana Santa amb cors d'arreu de Catalunya. L'elecció de Puig s'ha acordat per majoria en un procés participatiu intern amb tots els treballadors de l'OSV, fet que ha celebrat especialment el nou director titular aquest dimecres.

La missió de Puig serà aprofundir en l'ambició de l'orquestra de fer arribar la música clàssica a un públic el més ampli possible recorrent a fórmules imaginatives. D'entrada, el nou director ha indicat que es planteja treballar amb la interpretació sense partitures, amb la música memoritzada per part dels músics. "Això multiplica la comunicació per mil!", ha expressat, tot i admetre que d'aquesta pràctica només en podran agafar "alguna cosa", tenint en compte l'exigent dinàmica de feina de l'orquestra. Puig ha elogiat el caràcter "pròxim" d'una orquestra que també té "gruix" instrumental. Un dels seus propòsits és fer-la "més lleugera i rítmica", ha avançat. Quant al repertori, Puig ha apuntat que "lluitarà" per sortir del repertori clàssic i que li agradaria introduir composicions del segle XX , així com més compositors catalans. El director ha agraït la confiança que li fa l'OSV, i ha inscrit la seva elecció en la recerca "d'un nou model de director titular", dins de la qual, ha assegurat, podrà aportar "proximitat i col·laboració interna. Passaré a ser un membre més de l'equip", ha dit Puig després de posar en valor el procés col·lectiu pel qual ha estat designat en el càrrec. La incorporació de Puig no alterarà la programació artística de la temporada vinent, ja pràcticament tancada. De la mateixa manera, no serà habitual veure el nou director titular agafant la batuta, més enllà dels dos concerts de la nova gira de Setmana Santa on ja és habitual la seva presència. "Faré treball parcial amb l'orquestra, ajudant a preparar els concerts amb directors convidats", ha dit a manera d'exemple. Això, és clar, més enllà del treball de fons amb l'orquestra i de preparació de la Temporada 2019-2020, on ja es veurà més la seva mà. El comiat de RossLa sortida de James Ross tan sols un any després del seu nomenament és estrictament per compromisos professionals del director, segons ha remarcat ell mateix. I és que Ross ha renovat i ampliat per als propers anys tres responsabilitats de gruix als Estats Units. Ross és actualment director artístic de la National Youth Orchestra i de l'Alexandria Symphony Orchestra, i a més, continuarà com a director adjunt del programa de direcció d'Orquestra de la Juilliard School de Nova York. El director sortint ha assegurat que la decisió de renunciar a l'OSV té tan a veure amb poder desenvolupar aquestes altres responsabilitats amb pena dedicació (i conciliar amb la vida familiar), com amb la seva consideració cap a l'orquestra catalana. "L'OSV no necessita un àngel vingut de fora" sinó algú que pugui viure-la diàriament i estar més present, ha considerat.

Anar al contingut