Washington

Washington condiciona el pla de rescat al sector de l'automòbil a un pla de viabilitat

Els tres gegants de l'automòbil dels Estats Units, General Motors, Ford i Chrysler, es queden, de moment, sense pla de rescat. Els legisladors nord-americans no ha arribat a cap acord per aprovar l'ajut econòmic, d'uns 20.000 milions d'euros, demanat aquesta setmana per les tres automobilístiques en una compareixença al Congrés. De totes maneres, els demòcrates els han deixat una porta oberta perquè finalment puguin arribar a un acord. Reclamen als fabricants, abans del dos de desembre, un pla que els convenci de la viabilitat de la mesura.

Actualitzat
Els màxims executius dels "tres grans de Detroit" no han convençut els legisladors perquè donin suport al seu pla per a la supervivència de la indústria a llarg termini. Però tampoc els han tancat la porta definitivament.

"Fins que no veiem el pla, fins que no ens ensenyin el pla, no els podem ensenyar els diners". Així de clar ho ha resumit la presidenta de la Cambra de Representants nord-americana, la demòcrata Nancy Pelosi.

La data límit perquè les tres grans automobilístiques expliquin en què es gastaran els diners de l'Estat és el 2 de desembre i la idea és sotmetre a votació un pla d'ajuda durant aquella setmana. Per ara, però, no hi ha consens sobre d'on provindrien els 25.000 milions de dòlars per al sector: els demòcrates volien usar el pla del rescat financer, i la Casa Blanca, el fons a càrrec del Departament d'Energia.

La indústria de l'automòbil representa el 4% del producte interior brut dels Estats Units i és considerada una vèrtebra de l'economia nacional i l'última base industrial del país.
Anar al contingut