L'actor nord-americà Viggo Mortensen
L'actor nord-americà Viggo Mortensen

Viggo Mortensen i Gerry Adams s'adhereixen al Pacte Nacional pel Referèndum

40 personalitats han signat el manifest "Let Catalans vote", entre elles cinc premis Nobel de la Pau

RedaccióActualitzat

Viggo Mortensen demana que es deixi votar els catalans en referèndum. L'actor nord-americà, instal·lat des de fa uns anys a Barcelona i parella de l'actriu Ariadna Gil, és una de les 40 personalitats d'arreu del món que ja han signat el manifest "Let Catalans vote" (Deixeu votar els catalans).

Les adhesions al manifest internacional s'amplien, s'hi han sumant un total de quaranta personalitats internacionals.

Al manifest, impulsat pel Pacte Nacional pel Referèndum, també s'hi han afegit dos premis Nobel més. Es tracta de la líder indígena guatemalenca Rigoberta Menchú i el vicepresident de la Lliga Tunisiana pels Drets Humans, Ahmed Galai. Van ser premis Nobel de la Pau els anys 1992 i 1999, respectivament.

Entre les últimes adhesions també hi figuren el líder del Sinn Féin, Gerry Adams; la presidenta de les Mares de la Plaza de Mayo de l'Argentina i l'activista francès José Bové. Al manifest a favor del referèndum ja hi figuren des del 2014 tres premis Nobel més: l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, el pacifista argentí Adolfo Pérez Esquivel i el dramaturg Dario Fo.

Fet públic a través del web www.letcatalansvote.org, el manifest remarca que "la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia", i fa una crida "al govern espanyol i a les seves institucions" perquè treballin junts amb els seus homòlegs catalans per permetre que els ciutadans de Catalunya puguin votar sobre el seu futur polític i, posteriorment, estableixin negociacions de bona fe basades en el resultat.

Anar al contingut