estudiants de cirurgia practicant una simulació d'operació d'espina bífida a un fetus
Simulació de cirurgia pediàtrica d'un fetus a l'Hospital Vall d'Hebron
Barcelona

Vall d'Hebron opera amb èxit nadons de tot just 1,5 kg amb cirurgia laparoscòpica

L'hospital vol aconseguir consolidar aquesta tècnica, mínimament invasiva, en el 70% de les seves intervencions

RedaccióActualitzat

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha operat amb èxit en les últimes setmanes dos nadons de només 1,5 quilos de pes mitjançant cirurgia laparoscòpica, una tècnica mínimament invasiva que es vol aplicar en el 70% de les prop de 2.000 cirurgies que es realitzen cada any en aquest centre.

Els membres de l'equip del doctor Manuel López, nou cap de Cirurgia Pediàtrica, han intervingut amb laparoscòpia en les últimes setmanes un nadó nounat amb 1,5 quilos que patia atrèsia d'esòfag, una lesió congènita que afecta aquest òrgan i que pot derivar en lesions pulmonars, i un altre petit que pesava només 1,6 quilos al qual es va sotmetre a una reparació d'una hèrnia diafragmàtica, amb incisions de tan sols dos o tres mil·límetres.

Manuel López ha explicat aquest dilluns que el seu objectiu és operar el màxim nombre de nens amb aquesta tècnica mínimament invasiva, de la qual se celebra a la Vall d'Hebron un curs especialitzat dirigit a cirurgians pediàtrics i que compta amb el reconeixement de les associacions internacional i europea en cirurgia endoscòpica pediàtrica.

 

Vall d'Hebron és, també, pioner en les tècniques de fetoscòpia, que permeten operar el fetus al ventre matern, i el doctor López ha assegurat que les tècniques laparoscòpiques en fetus que s'utilitzen "estan al mateix nivell dels grans centres del món".

Formació de professionals internacionals

L'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron de Barcelona acull des d'aquest dilluns fins aquest dimecres el primer congrés de l'Estat centrat en les tècniques mínimament invasives per tractar pacients pediàtrics, en el qual formarà 60 professionals internacionals, amb experts mundials en aquest àmbit.

Els assistents al curs coneixeran, des d'avui i fins dimecres que ve les experiències d'alguns dels experts més destacats del món en cirurgia i tractaments mínimament invasius, i els diversos mètodes de simulació creats per estudiar els casos clínics abans de portar-los al quiròfan.

El simposi, que a més de ponències comptarà amb una part pràctica gràcies a eines de simulació, té l'objectiu de cobrir "un buit" en la formació dels cirurgians pediàtrics.

 

Anar al contingut