València

València fa obres de 72 milions d'euros per a la Fórmula 1

València torna a estar en obres. Encara no s'han acabat de desmuntar les infraestructures que es van necessitar per fer la Copa Amèrica que ja s'ha començat a construir el circuit urbà de Fórmula 1. Sembla que es dirà Gran Premi d'Europa Telefónica i va ser una promesa electoral del president Camps i de l'alcaldessa Rita Barberá, amb el suport del magnat britànic Bernie Ecclestone.

Actualitzat
Les obres de construcció del circuit urbà de Fórmula 1 a València estan comportant, per exemple, que el pont per on passaven les embarcacions de la Copa Amèrica, que va costar 18 milions d'euros, canviï ara d'ubicació i es traslladi per 11 milions. El circuit també guanyarà al mar 2.500 metres quadrats, perquè el 60 per cent del traçat, de cinc quilòmetres, transcorre per la dàrsena del port. També passarà en paral·lel a la Ciutat de les Ciències i al costat de l'antic llit del Túria, on es treballa dia i nit. Tot ha d'estar a punt a finals de maig, i el 24 d'agost, la cursa.

La generalitat Valenciana va dir que el circuit no costaria ni un duro, perquè, segons va dir el president valencià, Francisco Camps, "estem apostant per una projecció constant de la nostra comunitat i Espanya tindrà un altre gran premi de Fórmula 1 gràcies a un circuit urbà". De moment, la Generalitat Valenciana ja hi ha invertit 72 milions d'euros, mentre que l'explotació comercial i publicitària va per a l'empresa privada: el magnat Ecclestone, el gendre d'Aznar o l'empresari Fernando Roig.

Més modestament, alguns ja lloguen terrasses, emparaulades entre 12.000 i 18.000 euros. Totes les noves infraestructures estan fora del Pla General d'Ordenació Urbana i una plataforma ja ha presentat denúncia davant la Comissió Europea. Parlen d'irracionalitat i submissió. Segons Vicent Gallart, "en cap d'aquestes decisions, ni quan es construeix ni quan s'enderroca, sembla que no són les autoritats d'aquí les que prenen les decisions, sempre ens deixem arrossegar pels caps dels grans esdeveniments". Al·leguen que el projecte de fer una dàrsena verda se n'ha anat en orris i que no se sap res de l'impacte mediambiental. A 20 quilòmetres d'aquestes obres hi ha el Circuit Ricardo Tormo, de Xest, ben equipat, que es va inaugurar fa vuit anys.
Anar al contingut