Un soldat sud-coreà a la zona desmilitaritzada entre els dos països (Reuters/Kim Hong-Ji)
Un soldat sud-coreà a la zona desmilitaritzada entre els dos països (Reuters/Kim Hong-Ji)

Uns exercicis d'artilleria a prop de la frontera augmenten la tensió entre les dues Corees

Les acusacions mútues de provocació entre Pyongyang i Seül fan palesa l'escalada d'una crisi de conseqüències difícils de preveure

No és la primera vegada que Corea del Nord dispara artilleria en direcció a l'illa de Yeonpyeong. Ara ho ha fet l'endemà d'unes maniobres conjuntes dels exèrcits sud-coreà i nord-americà, a prop de la frontera amb el nord, que ha considerat una provocació.

Com altres vegades, els 2.000 habitants de l'illa i els 5.000 d'una altra de pròxima han rebut l'ordre de refugiar-se.
 

No hi ha hagut víctimes

Els 200 obusos que Pyongyang ha disparat aquesta matinada no han arribat a entrar en territori sud-coreà, sinó que han caigut al mar, a la banda del nord. Però aquesta pràctica no sempre ha estat incruenta.

L'any 2010 dos civils i dos soldats de la base militar que hi ha a l'illa van morir en un atac semblant. Seül considera el bombardeig d'aquest divendres com la provocació més seriosa des d'aquella data i ja ha respost amb maniobres amb foc real sobre un objectiu fictici al mar.

Certament, la situació és tensa. Aquest Cap d'Any, Kim Jong-un va donar per acabada la possibilitat d'una reunificació de la península, tot culpant-ne Seül i Washington.

Hi ha anàlisis que indiquen que Pyongyang aprofitarà que és any electoral tant a Corea del Sud com als Estats Units per tensar més la situació i veure què en pot obtenir a canvi.

El líder nord-coreà, Kim Jong-un (Reuters)
El líder nord-coreà, Kim Jong-un (Reuters)

Pyongyang està canviant la manera de tractar la relació amb Corea del Sud

El fet que Corea del Nord subministri armament a Rússia enverina més la situació. I preocupa que l'enfocament de la relació entre les dues corees estigui canviant.

Si bé fins ara se n'ocupaven agències i ministeris intercoreans, ara la tendència és que se n'encarregui el Ministeri d'Afers Exteriors. És a dir, que ja consideren Corea del Sud com un país aliè, sense lligams amb el nord. Per tant, un país al qual es pot atacar i declarar-li la guerra.

De moment, la Xina, aliada de Pyongyang, ha demanat contenció i diàleg per al manteniment de la pau a la regió, just el dia en què es compleixen 45 anys de l'establiment de relacions diplomàtiques amb els Estats Units.

El ministre d'Afers Estrangers xinès ha afirmat que "la cooperació entre la Xina i els Estats Units ja no és una opció dispensable, ni per a tots dos països ni per al món, sinó una qüestió obligatòria que ha de ser tractada seriosament".
 

 

ARXIVAT A:
Corea del NordCorea del Sud
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut