Perpinyà

Unes 10.000 persones participen a la manifestació pel País Català a Perpinyà

Reivindiquen que "País Català" s'afegeixi darrere el nom "Occitània" perquè diuen que, d'aquesta manera, es representaran les diferents sensibilitats, llengües, històries i orígens que hi ha al territori

RedaccióActualitzat

Diversos milers de catalans del Nord s'han manifestat aquest dissabte a Perpinyà, al sud-oest de França contra el nom d'"Occitània" elegit per designar la nova regió, denominació que creuen que posa en perill la seva cultura.

Per simplificar administrativament el país, es va reduir el nombre de regions franceses de 22 a 13. En aquest context, les regions Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, al sud-oest, es van unir per formar una àrea de la mida d'Àustria.

El 24 de juny, després d'una tensa assemblea plenària, els nous consellers regionals van decidir batejar aquestes dues regions amb el nom unitari d'"Occitània".

Però aquest nom, que fa referència a la cultura i la llengua occitana, va ser vist com una provocació per part dels centenars de milers de catalans del Nord.

"Occitània, està molt bé, però no volem perdre la nostra identitat", explica Cécile, de 22 anys, que va marxar dissabte a Perpinyà darrere d'un taüt amb les paraules escrites "País Català".

Com la Cécile, 7.800 persones, segons la policia, i 12.000 segons els organitzadors, s'han manifestat darrere la capçalera "Sí al País Català". Reivindiquen que les paraules "País Català" s'afegeixin darrere el nom "Occitània". Diuen que, d'aquesta manera, es representaran les diferents sensibilitats, llengües, històries i orígens que hi ha al territori.

De mica en mica, la reivindicació es va anar estenent, fins al punt que 147 dels 226 alcaldes de la Catalunya del Nord van anunciar públicament el seu suport a la causa.

Desenes d'entitats d'àmbit social, cultural, sindical, econòmic i empresarial també han donat suport a la campanya i van confirmar la seva assistència a la manifestació.

La multitud, amb banderes catalanes vermelles i grogues, han marxat darrere d'una pancarta que deia: "L'orgull i l'honor de parlar una llengua amb una gran història."

A la marxa també hi han participat, acompanyant els manifestants, bandes populars, gegants que simbolitzen personatges de la història de Catalunya, i els castellers.

El nord de Catalunya es va convertir en francès sota el Tractat dels Pirineus firmat el 1659 pels regnes de França i Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut