Barcelona

Una seixantena de cinemes catalans ja han fet el salt al format digital

Una seixantena de cinemes catalans ja han fet el salt al format digital. Les pel·lícules ja no arriben en bobines, sinó en discos durs. Els projectors digitals ofereixen noves possibilitats, com la subtitulació en diversos idiomes. Un altre dels avantatges del cine digital és que permet projectar en el nou sistema 3D. Fins i tot pel·lícules rodades en 2D s'adapten al 3D com a ganxo per al públic, tot i que llavors l'experiència de visionat no és tan bona.

Actualitzat
El cinema Urgell de Barcelona és la més gran de la seixantena de sales de Catalunya que s'han adaptat a la tecnologia digital. Aquí ja no entren pel·lícules en 35 mil·límetres, que ocupaven cada una sis o set bobines. Encara s'empalmen a mà alguns trossos de cel·luloide, però només per fer la bobina dels tràilers i la publicitat abans del llargmetratge, amb el projector de tota la vida. Però els llargmetratges ja arriben en format digital i ocupen l'espai d'un disc dur. La pel·lícula s'introdueix en el servidor, i des d'aquí queda disponible per a la projecció. A més, es poden escollir l'idioma i els subtítols en cada sessió. Les noves màquines s'estan implantant ràpidament.

Un altre dels avantatges del cine digital és que permet projectar en el nou sistema 3D. Fins i tot pel·lícules rodades en 2D s'adapten al 3D com a ganxo per al públic, tot i que llavors l'experiència de visionat no és tan bona. Després de l'eclosió que ha significat "Avatar", "Alícia al país de les meravelles", tot i que va ser rodada en 2D, també s'ha beneficiat de la projecció 3D. I Alguns cinemes, com els Verdi de Barcelona, troben altres possibilitats a la tecnologia digital. Per a la pel·lícula "Ciutat de vida i mort" han encarregat expressament subtítols dobles, en català i castellà, i s'avancen així a la seva manera a la llei que establirà la paritat lingüística.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut