Una de cada deu dones continua bevent alcohol durant l'embaràs

La ingesta d'alcohol afecta el desenvolupament neurològic del fetus

RedaccióActualitzat

Una de cada deu dones continua bevent alcohol durant l'embaràs. I l'alcohol té efectes greus en el desenvolupament neurològic del fetus.

És una patologia que es coneix amb el nom de Síndrome d'Alcohol Fetal, SAF. Afecta 1,5 de cada 1.000 nadons nascuts vius al món. Això vol dir 119.000 naixements cada any.

Els efectes varien molt en cada cas, però es calcula que la meitat dels nens nascuts de mares que abusen de l'alcohol mostren un retard important en els primers tres anys de vida. En canvi, altres no mostren signes fins a l'edat preescolar o escolar. És en aquest moment quan sorgeixen les dificultats d'aprenentatge.

Els pacients diagnosticats amb SAF poden acabar tenint un historial laboral pobre, problemes amb la llei, reclusió -legal o psiquiàtrica-, condicions de vida dependents i comportaments inadaptats.

Aquest cap de setmana, es fan a l'hospital Vall d'Hebron unes jornades que reuneixen, per primera vegada, professionals i famílies afectades.

Ni gota d'alcohol durant l'embaràs

En la primera de les jornades, divendres, el cap del servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, José Antonio Ramos-Quiroga, va explicar que qualsevol quantitat mínima d'alcohol travessa la placenta. L'alcohol, com a substància teratògena que és, actua durant el període embrionari i pot alterar, de manera més o menys greu, el creixement i desenvolupament del fetus i produir una alteració morfològica o funcional.

Per prevenir el SAF, Ramos-Quiroga va donar un missatge clar:

"Cal evitar qualsevol mena de beguda alcohòlica durant l'embaràs, qualsevol, en la quantitat que sigui."

Per això, Ramos Quiroga creu que seria important que en les ampolles d'alcohol s'avisés les embarassades del risc de beure alcohol, com es fa amb els paquets de tabac.

El cap de psiquiatria del Vall d'Hebron va explicar que el 90% dels afectats per SAF són nens i adults adoptats i nascuts en antics països de l'Est.

Vall d'Hebron segueix 200 casos de SAF

Al Vall d'Hebron es fa un seguiment multidisciplinari dels casos de SAF. En aquests moments, s'atenen 200 pacients amb aquesta patologia. El diagnòstic s'aborda des de diferents camps: psiquiatria, genètica, neurologia, radiologia. També oftalmologia i endocrinologia. Després, s'ofereix un seguiment psiquiàtric o psicològic. Aviat es començaran a fer grups de psicoeducació per als pares.

A Espanya, no hi ha dades epidemiològiques sobre la prevalença de la SAF. Sí que se sap que el 90% dels afectats són nens i adults adoptats i nascuts en antics països de l'Est d'Europa.

Ara, l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) i la subdirecció general de Drogodependències del Departament de Salut han dissenyat un estudi de la prevalença de la SAF a Catalunya en població adoptada a països de l'Est. Hi participen l'hospital Vall d'Hebron, l'hospital de Sant Joan de Déu i l'hospital Clínic de Barcelona.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut