Barcelona

Un jutjat de Barcelona atura un desnonament per les clàusules abusives del préstec

La sentència qualifica d'abusiu l'interès de demora que fixava la hipoteca i obliga Bankia a fer-se càrrec de les costes judicials

RedaccióActualitzat

Una jutge de Barcelona ha aturat el desnonament d'un matrimoni de Barcelona que havia deixat de pagar les quotes de la hipoteca a Bankia. Considera que el préstec conté clàusules abusives i obliga l'entitat bancària a pagar les costes judicials del procés.

La titular del jutjat de primera instància número 8 de Barcelona ordena arxivar la petició d'execució hipotecària presentada per Bankia, que reclamava un total de 177.825 euros als propietaris de l'habitatge. Sobre l'immoble, que el 2006 els va costar 140.000 euros, hi havia una hipoteca de prop de 150.000.

El lletrat dels propietaris celebra que l'ordre del jutge els doni la raó per l'existència de clàusules abusives, i també que imposi les costes del procés a Bankia en una decisió poc habitual en els casos en què l'entitat bancària resulta condemnada.

L'escrit de la jutge declara nul·la per abusiva una de les clàusules del contracte que fixava un interès de demora "molt superior als legalment previstos per a contractes amb consumidors" de sis punts per damunt de l'interès remuneratori.

Reconeix, a més, que els propietaris de l'habitatge podrien haver seguit fent-se càrrec dels pagaments mensuals si el banc els hagués aplicat des d'un principi l'interès euríbor en lloc de l'IRPH que es va fixar el 2006 en l'escriptura de la hipoteca, índex que pot arribar a ser 13 vegades més elevat.

La magistrada sosté, a més, que no es va concedir un "termini raonable" a la propietària de l'habitatge per abonar les quotes hipotecàries que devia a Bankia abans del venciment anticipat del deute. Per això la jutge considera també abusiva la clàusula de venciment anticipat del préstec, un altre dels motius pels quals acorda arxivar la petició d'execució hipotecària plantejada per Bankia.

Anar al contingut