Milions d'abelles mortes a Carolina del Sud
Milions d'abelles mortes a Carolina del Sud
Miami

Un insecticida antizika mata milions d'abelles a Carolina del Sud

Es va ordenar la fumigació aèria amb insecticides a primeres hores del diumenge dia 28 d'agost, després d'haver detectat quatre casos de persones afectades per Zika a la zona, dos dies abans

RedaccióActualitzat

Apicultors de Carolina del Sud han descobert aquesta setmana milions d'abelles mortes després d'una campanya de fumigació aèria amb un plaguicida per eliminar els mosquits portadors del virus del Zika.

Juanita Stanley, apicultora a Summerville, es lamenta: "La nostra empresa familiar ha estat destruïda per la fumigació aèria", després de descobrir centenars de milers d'abelles mortes al voltant del rusc d'abella Flowertown.

El grup d'apicultura al qual pertany Stanley va perdre 46 ruscs d'abelles i 2,5 milions d'insectes des de dilluns.

El comtat de Dorchester, a Carolina del Sud, on es troba Summerville, va admetre que va ordenar la fumigació aèria amb insecticides, a primeres hores del diumenge dia 28 d'agost, després d'haver detectat quatre casos de persones afectades per Zika a la zona, dos dies abans.

El Zika es transmet per la picada d'un mosquit infectat, però també pot passar a través del contacte sexual. Les persones afectades presenten pocs símptomes, però la malaltia pot ser dramàtica per a les dones embarassades, ja que el virus pot causar malformacions fetals greus com la microcefàlia.

Insecticida prohibit per la Unió Europea

L'insecticida utilitzat als Estats Units per lluitar contra el virus Zika és el Naled, un pesticida organofosfat utilitzat per al control de mosquits durant dècades.

La Unió Europea va prohibir el seu ús l'any 2012 a causa dels perills que representa per a la salut i el medi ambient. Els científics i els ecologistes l'acusen de suposar un risc per al sistema respiratori i poden causar leucèmia en els nens.

A més, aquest producte químic no només mata els mosquits, sinó que resulta tòxic per a les abelles, papallones, peixos i altres organismes aquàtics.

No obstant això, funcionaris nord-americans creuen que és segur si s'utilitza correctament i amb moderació. Tom Frieden, director dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties, va assegurar que el Naled, utilitzat en els EUA des de 1959 per matar els mosquits adults, no és perjudicial en petites quantitats.

Però l'Agència de Protecció Ambiental recomana que les persones sensibles als productes químics es quedin dintre de casa amb les finestres ben tancades durant la polvorització.

El territori nord-americà de Puerto Rico, molt afectat pel Zika amb 14.000 casos d'infeccions locals, també s'ha negat a les campanyes de fumigació Naled des del juliol. L'illa només utilitza BTI, un larvicida natural utilitzat també a Miami.

Florida ha identificat fins al moment 49 casos de persones que van contraure el virus a nivell local, d'acord amb el departament de salut de l'estat, que també va informar de 656 casos contrets a l'estranger.

En total, 80 dones embarassades han estat afectades a Florida. Els Estats Units han identificat 2.600 casos de Zika relacionats amb els viatges a l'estranger, segons funcionaris de salut dels Estats Units.

Anar al contingut