Un ciberatac al sistema sanitari britànic ja afecta 21 hospitals

L'atac, fet amb "ransomware", un tipus de programa que bloqueja els ordinadors i exigeix un rescat, ha obligat a desviar urgències i a cancel·lar les cites programades

RedaccióActualitzat

Aquest divendres a la tarda, almenys 21 hospitals del Regne Unit i també força centres d'atenció primària d'aquest país han estat víctimes d'un ciberatac que ha afectat els seus sistemes informàtics. Segons ha confirmat responsables del sistema de salut britànic, l'atac s'ha fet amb els programes anomenats "ransomware", que bloquegen els ordinadors i exigeixen un rescat en metàl·lic per desbloquejar-los.

L'atac, que segons s'ha assegurat no anava dirigit específicament al sistema de salut, ha obligat aquests hospitals a desviar les urgències a altres hospitals i cancel·lar les cites que tenien programades, perquè els sistemes informàtics han quedat paralitzats i no funcionen ni la gestió dels pacients, ni els telèfons, ni els equips de diagnòstic per la imatge, com els PET o els TAC.

"Ransom" vol dir "rescat"

Aquest programa que ha atacat els hospitals britànics és l'anomenat Wanna Cry -"vull plorar"-, el mateix que aquest mateix divendres al matí ha atacat diverses grans empreses a Espanya, com és el cas de Telefónica. Se'ls anomena "ransomware" perquè exigeixen un rescat en diners -"ransom"- a canvi d'alliberar els ordinadors.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut