Trump signant una llei la setmana passada al Despatx Oval (Reuters)
Trump signant una llei la setmana passada al Despatx Oval (Reuters)
Washington

Trump prohibeix l'entrada als EUA dels ciutadans de sis països musulmans

El decret, que ja no veta els iraquians, no afecta els residents permanents als Estats Units

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat un altre decret prohibint l'entrada al país a refugiats i als ciutadans de sis dels set països musulmans vetats inicialment, però que no tinguin visat ni carta verda. L'ordre, que entrarà en vigor el 16 de març, paralitza l'emissió de visats als ciutadans de l'Iran, Somàlia, el Iemen, Líbia, Síria i el Sudan. Aquest nou decret, una mica més atenuat, substitueix el que Trump va signar dies després de prendre possessió del càrrec, actualment bloquejat per la Justícia.

El principal canvi del decret respecte al que es va aprovar a finals de gener és que exclou els iraquians, després que Bagdad es comprometés a col·laborar en la millora dels estàndards de documentació amb què viatgen els seus ciutadans als EUA i executar en el "temps oportú" els processos de repatriació.

Trump demana la unitat del Congrés per abordar una reforma de la llei d'immigració

Pel que fa als ciutadans dels altres sis països, l'ordre especifica que els ciutadans que tenien un visat vàlid abans de les cinc de la tarda del 27 de gener sí que poden entrar als Estats Units. El decret tampoc afecta els ciutadans que tenen l'anomenada "green card", la targeta de resident permanent als EUA, que permet als estrangers treballar al país i sol·licitar la ciutadania nord-americana.

Amb aquest decret, es prohibeix l'entrada al país de refugiats d'arreu del món durant 120 dies. Durant aquests 120 dies, el Departament d'Estat i el de Seguretat Nacional estudiaran cas per cas les sol·licituds dels refugiats i podran atorgar un permís d'entrada a algun d'ells "quan hi hagi interès nacional per als Estats Units".

Trump obre la porta a les deportacions massives d'immigrants

En l'ordre executiva signada aquest dilluns no hi ha cap referència als cristians, un grup que havia intentat protegir en el decret anterior, que establia que els cristians de Síria sí que podien entrar als EUA.

Tillerson diu que és "vital" per a la seguretat del país

Segons el secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, aquest veto migratori és "vital" per a la seguretat del país i ha demanat als seus aliats d'arreu del món que "entenguin" que es tracta d'un esforç "temporal" per reforçar els controls migratoris.

Paral·lelament, l'administració Trump ha informat que l'FBI està investigant més de 300 refugiats per possibles activitats terroristes.

Anar al contingut