Canvi d'estratègia de Trump, que ara obre la porta a enviar més tropes a l'Afganistan

El president dels Estats Units posa l'atemptat de Barcelona com a exemple de la crueltat dels terroristes

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, canvia d'estratègia a l'Afganistan. Trump, que havia estat molt crític amb la presència militar nord-americana a l'Afganistan, diu ara que retirar-se "tindria conseqüències fatídiques per tota la regió, perquè els terroristes islamistes podrien apoderar-se del país". Precisament, també ha alertat el Pakistan que "té molt a perdre si continua allotjant jihadistes".

"Vam marxar massa aviat, i el buit que vam crear va oferir zones segures a Estat Islàmic, que li van permetre estendre's, créixer, reclutar membres i llançar atacs. No podem repetir a l'Afganistan el que els nostres líders van fer a l'Iraq."

Els atemptats de Barcelona en el discurs de Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha posat l'atemptat de Barcelona com a exemple de la crueltat dels terroristes:

"Només cal veure l'atemptat vil i despietat de la setmana passada a Barcelona per entendre que els grups terroristes no s'aturaran davant de res i continuaran cometent assassinats massius d'homes, dones i nens innocents. Vostès mateixos ho han pogut comprovar."

Les amenaces dels talibans

Trump també s'ha mostrat obert a pactar amb els talibans per posar fi a la guerra, que fa 16 anys que dura. Els talibans, però, no s'han mostrat gaire receptius, i afirmen que "mentre continuï un sol soldat al nostre país, continuarem amb la nostra jihad", i han reaccionat a l'anunci dient que "incrementaran la seva violència contra les tropes nord-americanes" i advertint que, "si no marxen, l'Afganistan es convertirà en un nou cementiri per als nord-americans".

D'altra banda, Trump també ha avisat el govern de l'Afganistan que "ha de mostrar resultats reals i reformes per justificar el suport dels Estats Units". De fet, la nova estratègia serà, diu, la de "combatre el terrorisme i no la d'estabilitzar el govern".

Les tropes dels Estats Units van arribar-hi fa 16 anys i podrien incrementar els seus efectius en 4.000 soldats, segons fonts del Congrés citades pels mitjans de comunicació nord-americans. La xifra no l'ha facilitat Donald Trump. A hores d'ara hi ha uns 8.400 soldats dels Estats Units a l'Afganistan. La Casa Blanca considera que "el conflicte en aquest país asiàtic s'ha estancat, amb els insurgents controlant el 40 % del país".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut