Mogadiscio

Tropes d'Etiòpia ocupen una altra ciutat de Somàlia sense trobar-hi resistència

El conflicte de Somàlia és difícil d'explicar. El país té un govern de transició, però la capital de l'Estat, Mogadiscio, està ocupada per milícies islamistes que controlen gran part del país. Etiòpia, tradicional enemic del país, ha decidit donar suport al govern provisional i ha enviat les seves tropes a Somàlia. Tot i que el govern etíop ho nega, testimonis asseguren que els seus soldats tenen el control de Wajid, una ciutat que es troba a 90 quilòmetres de la frontera. Mentrestant, el govern i les milícies segueixen sense tenir una esperada reunió que hauria de donar sortida a la situació de desgovern i crisi en què es troba el país.

Actualitzat
Els soldats etíops que dijous passat van entrar a territori de Somàlia han ocupat la ciutat de Wajid, a 90 quilòmetres de la frontera, sense trobar-hi cap tipus de resistència. Segons sembla, les forces etíops han ocupat la pista aèria de Wajid, on hi havia una aeronau de l'ONU que ha hagut d'anar cap a Nairobi, capital de la veïna Kènia. La ciutat s'havia convertit en els últims temps en una base d'assistència per a les agències de l'ONU que treballen a Somàlia.

Wajid es troba al nord-oest de Baidoa, seu del govern de transició, on dijous van ser vistos soldats i oficials etíops. La seu del govern és a 245 quilòmetres de Mogadiscio, la capital, que des del 6 de juny passat està controlada pels milicians islàmics que al començament d'any es van unir a les lluites internes que hi ha al país des de fa quinze anys. Les corts islàmiques han fet una crida a la guerra santa per lluitar contra els soldats etíops, però encara no han respost ni expulsat els estrangers. De fet, han arribat a uns 50 quilòmetres de Baidoa, però no han fet cap pas més cap a la ciutat que serveix de seu al govern.

Etiòpia ja va advertir que envairia Somàlia per donar suport al govern de transició i al president Abdullahi Yusuf Ahmed si les corts islàmiques arribaven fins a Baidoa, fet que encara no ha succeït. Per això la presència d'aquestes tropes a Somàlia ha estat negada oficialment pels governs del mateix país i d'Etiòpia, però ha estat confirmada per nombrosos testimonis.

Pel que fa als habitants de Wajid, temen que la presència de tropes etíops pugui significar una carnisseria. Segons els habitants, hi podria haver una matança indiscriminada perquè les tropes no saben qui és amic o enemic, civil o militar. A més, els etíops no són gaire estimats a Somàlia. Les dues nacions es van enfrontar l'any 1977 en una guerra a la regió d'Ogaden, i les ferides d'aquest conflicte armat mai s'han arribat a tancar.

Una reunió que no arriba

Mentrestant, a Mogadiscio, les corts islàmiques han anunciat que es retiren de les converses per a reconciliar postures amb el govern de transició. La trobada havia de tenir lloc a Khartum, la capital de Sudan, però el líder de la Unió de les Corts Islàmiques, Sheikh Sharif Sheikh, ha ordenat als delegats que tornin a Mogadiscio com a mostra de protesta per la presència de soldats etíops.

De totes maneres, el govern no havia enviat cap representant a aquestes converses, que havien d'haver començat ara fa una setmana. El govern al·lega que els milicians islàmics han violat pactes anteriors i no pensa enviar-hi cap representant.
Anar al contingut