Torra no rep el rei, però li entrega l'informe del síndic i un llibre de fotos de l'1-O

El president de la Generalitat comparteix llotja amb Felip VI i Pedro Sánchez

Juli RodésActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, no ha rebut el rei en arribar al Nou Estadi de Tarragona per presidir la cerimònia inaugural dels XVIII Jocs Mediterranis.

Foto: Jordi Bedmar

Poc després, però, sí que l'ha saludat i li ha lliurat l'informe del síndic de greuges sobre l'actuació policial de l'1-O i el llibre "Dies que duraran anys",  del fotoperiodista Jordi Borràs sobre la jornada del referèndum.

L'exemplar del llibre de Borràs que Torra ha lliurat al rei inclou una dedicatòria que el mateix autor ha mostrat i comentat a Twitter:

"No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que justifiqui ferits, presos polítics i exiliats. No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que pugui aturar l'anhel de llibertat del poble català."

 

El rei ha arribat al Nou Estadi poc abans de les nou del vespre, hora de la inauguració, i ha estat rebut pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui havia arribat poc abans.

Poc després, Felip VI, Sánchez i Torra han compartit llotja a l'estadi, on han entrat mentre sonava "Els Segadors". Tot seguit ha sonat l'himne espanyol, moment en què s'han sentit xiulets, però també aplaudiments. Més tard, d'altra banda, s'ha sentit una esbroncada adreçada a Torra quan Ballesteros s'ha referit a les autoritats presents a la cerimònia.

 

També han presidit la inauguració el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

La coincidència del president de la Generalitat amb el rei ha estat una incògnita aquesta setmana, fins que, al final, Torra ha aclarit la seva decisió definitiva. 

La presència de Felip VI a Tarragona ha estat rebuda amb concentracions de signe contrari -en contra i a favor del monarca-, convocades per l'ANC, els CDR i Vox.

El Mediterrani, l'esperança dels refugiats

Abans que el rei declarés inaugurats els XVIII Jocs Mediterranis, Ballesteros i Addadi han intervingut en la cerimònia. Durant el seu discurs, l'alcalde de Tarragona, que també és el president del comitè organitzador, ha tingut paraules de record per als refugiats que travessen el Mediterrani buscant una vida millor.

L'ànima del Mediterrani és també l'esperança d'aquells que esperen una oportunitat, dels refugiats. Dels refugiats i les refugiades que continuen travessant aquest mar nostre tan estimat, en la cerca d'un futur millor per a ells i per als seus fills i filles. Tarragona, una ciutat que ha conegut en carn pròpia l'estigma de la guerra i que sap que representa l'angoixa de l'èxode, no pot tancar els ulls a aquesta realitat. 

 

Ballesteros ha afegit que "no hi haurà pau fins que no hi hagi justícia" i que "hem d'aconseguir conciliar justícia i llibertat" i "que aquesta justícia sigui vàlida per a totes les ribes del Mediterrani sense exclusió".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut