El Carter Center, la història de mediació de Jimmy Carter

La fundació Carter ha mediat en molts llocs del món i coneix la realitat catalana. De fet, fa uns anys va ser a Barcelona per rebre de la Generalitat el Premi Internacional Catalunya

Actualitzat

L'any 1982, ja fora de la Casa Blanca, l'expresident Jimmy Carter va crear el Carter Centre. La institució volia evitar i solucionar conflictes al món. I Carter hi va posar alguna cosa més que el nom. Perquè ell i la seva dona Rosalyn, tots dos al voltant dels 90 anys, han trepitjat en persona els més de 80 països on ha treballat la fundació.

Carter sempre ha subratllat que, tot i el possible fracàs, val la pena l'esforç:

"Estem disposats a córrer el risc de fracassar, però sense deixar de creure que val la pena tot el nostre esforç, valor i inversió per les persones que han estat abandonades per altres persones."


La trajectòria

Va ser investit com a 39è president dels Estats Units el 20 de gener del 1977. Tenia 52 anys, experiència militar i política, i una empresa familiar de cultiu del cacauet que va esdevenir el seu emblema.

En el discurs inaugural, Carter ja va marcar un tarannà oberturista. El seu va ser un govern moderat amb una política exterior que va permetre, entre altres coses, els acords de pau de Camp David i el restabliment de les relacions diplomàtiques amb la Xina.

Jimmy Carter agraïa, l'octubre del 2002, el Premi Nobel de la Pau, que li van concedir pel seu impuls en favor de la democràcia i la solució de conflictes. L'expresident nord-americà ha rendibilitzat el seu prestigi com a observador al Tercer Món i com a mediador, una tasca que li ha valgut molts reconeixements internacionals.

Però més enllà de portar salut i educació als més desfavorits, el paper clau del Centre Carter és el de ser mediador en conflictes polítics. Palestina, Nicaragua, Tunísia, el Nepal o les Filipines formen part de la llarga llista de països on l'expresident ha fet tot el possible per portar la pau.

També quan ningú el demanava. Fa deu anys es va oferir a mediar a Euskadi, però volia ser l'última opció.

D'entre els governs que han reconegut la tasca política, social i humanitària de Carter hi ha el català, que l'any 2010 li concedia el Premi Internacional Catalunya.

Anar al contingut