Barcelona

"Tablets" a les ambulàncies, l'avenç més gran del SEM en 10 anys

RedaccióActualitzat

Les ambulàncies del SEM han introduït l'ús de "tablets" per millorar el servei. Amb aquesta eina, comuniquen dades i proves del pacient mentre el traslladen a l'hospital, i es posen en marxa tots els preparatius per quan hi arribi. Ho consideren el salt més gran del Sistema d'Emergències Mèdiques en 10 anys.

Per l'emissora reben l'alerta que un menor acaba de tenir una lipotímia. De seguida es dirigeixen a l'adreça que els han dit. Sempre, amb la tauleta a la mà.

Marta Crusat, metgessa adjunta del SEM a Barcelona:

"I ja podem començar a treballar, podem començar a escriure els símptomes que té abans d'arribar al lloc i un cop arribem al lloc, depèn de la patologia que sigui, si és una patologia que hem de prealertar l'hospital des d'aquí ja posem les característiques i aleshores en arribar a l'hospital ja ho tenen."

Ja a lloc, la tauleta és una eina més de treball. Permet introduir tota la informació del pacient d'una forma més ràpida, detallada i completa que quan s'havia de fer en paper: les constants vitals, si té lesions, si se li dona medicació. I, a més, ara també es podrà consultar l'historial de la persona des de l'ambulància mateix, o accedir a la recepta electrònica per saber si pren algun medicament.

Marta Crusat:

"I aleshores podrem saber els antecedents, les al·lèrgies, tot. I també és molt útil perquè tot el que reflectim nosaltres ho tenen els metges de capçalera en la història clínica compartida. Abans era més problemàtic, es perdien els papers o deien 'sí, va venir el SEM a casa', però mai tenien clar el que havien fet i així els queda reflectit".

Si es tracta d'un cas crític, l'informe s'envia telemàticament a l'hospital. Així, abans que arribi el pacient, el personal mèdic ja en té tota la informació i fins i tot ha pogut veure les proves que se li fan a l'ambulància, que s'envien en temps real. Així es pot preveure quina atenció necessitarà el pacient.

 

 

Maite Álvarez, cap clínic d'urgències de l'Hospital de Sant Pau:

"Abans d'existir aquesta tecnologia el SEM sí que ens avisava perquè estiguéssim preparats per rebre un malalt crític però no teníem informació d'ell, amb la qual cosa no podíem preveure quines necessitats tenia aquell malalt per poder estar més preparats."

Antoni Encinas, gerent del Sistema d'Emergències Mèdiques:

"És el salt qualitatiu més gran que ha fet el sistema d'emergències en els últims 10 anys. Augmenta la capacitat diagnòstica que tenen les nostres unitats sobre el terreny, per tant reduïm la incertesa, en reduir la incertesa augmentem la seguretat i en augmentar la seguretat, la qualitat del servei."

Gairebé 3 de cada 4 ambulàncies del SEM ja disposen de l'Estació Clínica d'Emergències, però a partir del gener la nova eina estarà disponible a tots els vehicles.

Anar al contingut