Les set cites culturals d'Izaskun Arretxe
Les set cites culturals d'Izaskun Arretxe

Set cites per a set dies: l'agenda cultural d'Izaskun Arretxe, una dona de lletres

Coincidint amb la setmana de Sant Jordi, hem obert l'agenda de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes

Actualitzat

Tanquem amb Izaskun Arretxe una sèrie d'agendes culturals protagonitzades, aquest mes d'abril, per professionals del món del llibre: l'escriptora Clara Queraltó, l'editora Eugènia Broggi i la llibretera Gemma Barrufet.

Arretxe va ser directora editorial d'Ara Llibres, va dirigir l'Institut Ramon Llull amb la missió d'internacionalitzar la cultura catalana i, des del 2021, està al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.

Coneix el sector del llibre i l'ecosistema cultural amb profunditat. La seva determinació --i l'entusiasme, cal dir-ho-- van ser claus, juntament amb Montse Ayats, a l'hora de donar forma al Pla Nacional del Llibre i la Lectura, aprovat l'estiu passat.

Les set cites culturals d'Izaskun Arretxe
Izaskun Arretxe està, des del 2021, des del 2021, al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes

Un dels projectes de futur que Arretxe confia que arribi a bon port és el de la Casa de les Lletres, que s'ha d'ubicar al Palau Recasens de Barcelona. Un edifici que pretén acollir la seu de la Institució de les Lletres Catalanes, però també altres entitats com l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana o el PEN Club català.

Tot preparant-nos per a Sant Jordi --i per a la ressaca posterior--, aquestes són les set cites culturals d'Izaskun Arretxe:
 

Divendres, 19: "Coral romput", sala Atrium

Totes les lectures d'una de les veus poètiques més importants del segle XX, la de Vicent Andrés Estellés, de qui enguany celebrem els 100 anys del naixement, són un esdeveniment. I encara més si és per donar veu a "Coral romput", un llarg poema escrit després de la mort de la seva filla i un dels cims poètics de la nostra literatura.

Estellés en estat pur, el de l'alegria, el del dolor, el del sentiment col·lectiu i el compromís, el de la quotidianitat i les coses petites, el dels grans temes que mouen el món.

Per això m'acostaré a la sala Atrium de Barcelona per veure el projecte escènic interpretat per Marina Alegre Silva i dirigit per Marc Chornet Artells, amb banda sonora de Gerard Marsal Norte. Cada "Coral romput" que es porta a escena és el mateix i és diferent.

Dissabte, 20: "Suzanne Valadon. Una epopeia moderna", MNAC

No conec l'obra de Suzanne Valadon. No la conec, però quedo fascinada per la pintura que anuncia l'exposició, una dona ajaguda fumant, amb llibres als peus del llit.

Pintora, dibuixant i gravadora i una figura important del París de les avantguardes, als inicis del segle XX, que, com tantes altres dones artistes, no ha tingut la mateixa repercussió que els artistes homes de l'època.

Per això, aniré, amb moltíssimes ganes i curiositat, a l'exposició que n'acaba d'organitzar el MNAC en col·laboració amb el Centre Pompidou-Metz i el Musée d'Art de Nantes. Més d'un centenar d'obres, de les quals només 48 es podran veure a Barcelona.

Diumenge, 21: "Místics", cartoixa d'Escaladei

Aprofitaré diumenge per arribar fins al Priorat, a la cartoixa d'Escaladei, que, a més, s'acaba de restaurar, per assistir a l'espectacle de música i paraula "Místics", en el marc de la primera edició de l'Entreveus, el festival de narració oral als monuments i llocs històrics de Catalunya.

No em puc imaginar un lloc més adient per tornar a gaudir d'aquest espectacle (que ja havia vist al Museu de Vic), absolutament hipnòtic, amb les narracions de Jordina Biosca i la música del "handpan" de Ravid Goldschmidt, sobre els místics d'abans i d'ara.

S'hi repassa la vida de dues dones santes ascetes i renunciants: Lalla Ded, poeta vatsun i mística hinduista índia del segle XIV, i Rabia al-Adawiyya, poeta, escriptora i mística sufí del segle VIII. I també amb els cants espirituals de tres contemporanis: David Jou, Jacint Sala i Josep Palau i Fabre. I amb una copa de vi quan s'acabi l'espectacle.

Dilluns, 22: "La nit de les roses", sala La Paloma

Per escalfar motors el vespre abans de Sant Jordi, què millor que un concert a La Paloma dels Mishima. Serà la segona edició d'un esdeveniment que l'any passat va suposar la reobertura de la sala per a la música en directe després de setze anys.

Música en directe, doncs, en una sala emblemàtica de Barcelona, amb una banda sempre carregada de sensibilitat literària i en un espectacle únic amb la participació de quatre grans autors de la literatura catalana: Mireia Calafell, Pol Guasch, Blanca Llum Vidal i Jordi Puntí. Promet.

Dimarts, 23: Sant Jordi  

No hi ha res d'igual arreu del món. Com que hi estem acostumats, de vegades no hi donem prou valor. El que faré el dia de Sant Jordi és tan evident com emocionant. Llevar-me com si fos un dia de festa, tot i que és laborable, i aprofitar les estones que tingui per passejar, per mirar llibres, per celebrar els llibres i per trobar-me gent del món del llibre i la lectura, tothom en mode celebració.

En el meu cas, a Barcelona, però arreu del país hi ha més de 1.000 parades de llibres a tots els municipis. La festa més bonica de l'any, sens dubte.

Dimecres, 24: "Endeavour", Filmin

Sant Jordi és meravellós però esgotador. Per recuperar-me, tarda de sofà i sèries a casa. Amb un nou episodi d'una de les nou temporades d'aquesta sèrie britànica fabulosa que és "Endeavour". A Filmin.

No, no és cap novetat i vaig tard, però tant se val, no caduca. Cada episodi, una petita pel·lícula amb el detectiu Endeavour Morse (quin gran Shaun Evans!) a l'Oxford dels anys 60. Grans actors i actrius, trames intel·ligents, diàlegs brillants i elegància, fins i tot en els moments més sòrdids. És rodona. Un clàssic.

Dijous, 25: "Josep Pla. La passió per escriure", Fundació Josep Pla

Aprofito la tarda per anar a Palafrugell a veure la nova exposició permanent sobre l'escriptor Josep Pla que s'acaba d'inaugurar, després de mesos de treballar-hi, a la Fundació Pla, "La passió per escriure".

Nous temps demanen noves traduccions, noves edicions, però també noves lectures i noves maneres d'explicar les coses, i per això ja fa un temps que a la fundació van decidir fer una nova exposició permanent de l'escriptor empordanès. Havent vist l'anterior, molta curiositat i moltes ganes de veure aquesta exposició que ens ha de servir per explicar i situar Pla durant els pròxims anys.

I, com a complement de l'exposició, si no us l'han regalat per Sant Jordi, és el moment d'anar a la biblioteca o a la llibreria a buscar la monumental biografia de Pla, "Un cor furtiu", que ha escrit Xavier Pla i que s'acaba de publicar després d'anys de recerca. Un bon dia per endinsar-nos en aquesta obra colossal i les seves 1.500 pàgines apassionants.

ARXIVAT A:
CulturaTeatreMúsicaArt
Anar al contingut