Sardines i fruits vermells amb iogurt, un bon àpat per al cervell
Sardines i fruits vermells amb iogurt, un bon àpat per al cervell

Sardines, iogurt i fruits vermells per mantenir el cervell jove

Experts en salut de la UOC identifiquen quins aliments ajuden a combatre el deteriorament cognitiu al llarg de la vida

Laura GalanActualitzat

El cervell representa el 2% del pes d'una persona, però consumeix al voltant del 20% de l'energia corporal. Aquest òrgan, com qualsevol altra part del cos, necessita alimentar-se i, per tant, els nutrients de cada àpat poden tenir un efecte directe en el seu funcionament i la seva salut.

Experts de la UOC, la nutricionista Anna Bach i el neurocientífic Diego Redolar, recomanen els aliments més adequats per protegir el cervell al llarg de la vida. Asseguren que una dieta correcta ajuda a combatre el deteriorament cognitiu i millora l'estat d'ànim, la memòria i la rapidesa de pensament.

Carbohidrats

Anna Bach afirma que els carbohidrats són fonamentals.

"La principal energia que necessita el cervell per funcionar és la glucosa, que prové de menjar aliments rics en carbohidrats."

Diego Redolar matisa que, sobretot, són recomanables els que presenten un índex de glucosa en la sang baix, com ara els llegums, l'arròs integral i alguns cereals.

Greixos omega 3 (EPA i DHA)

El neurocientífic defensa l'aportació que fan els greixos omega 3 al cervell.

"Com han demostrat diferents investigacions, els greixos com el del peix blau i les llavors de lli contenen lípids poliinsaturats que exerceixen efectes beneficiosos per al sistema nerviós, i fins i tot poden tenir efectes positius sobre la cognició."


Oli d'oliva verge

Redolar explica que en alguns estudis s'ha vist que l'oli d'oliva verge redueix l'edema cerebral i l'estrès oxidatiu, i protegeix les neurones després d'una isquèmia.

"Un dels olis que s'ha vist que té més bones propietats és l'Oro Bailén, varietat Picual."

♦ Viatge al fons del cervell i el llenguatge

Cacau

El cacau conté uns compostos anomenats flavonoides que afecten el sistema vascular i l'oxigenació dels teixits de tot el cos. I els flavonoides, segons Redolar, sembla que tenen, a més, un efecte molt positiu sobre el funcionament del cervell.

Nabius i altres fruits vermells

Els fruits vermells són aliments amb antioxidants i, a més, tenen uns pigments anomenats antocianines que protegeixen el sistema nerviós. Fins i tot, segons Diego Redolar, alguns estudis han demostrat que els nabius poden millorar la memòria.

Tomàquets

Anna Bach apunta, també, la importància dels tomàquets en el funcionament del cervell.

"Tenen aminoàcids que són essencials per a l'equilibri entre els neurotransmissors."

Segons Redolar, contenen un antioxidant anomenat licopè que protegeix les neurones dels radicals lliures que poden danyar les cèl·lules.

Aliments rics en vitamines B6 i B12 i àcid fòlic

Les vitamines B6 i B12 es troben, per exemple, en els ous, les sardines, els iogurts o el llevat de cervesa, i redueixen l'homocisteïna en la sang.

"Els nivells alts d'aquesta substància s'han relacionat amb l'infart cerebral i el deteriorament cognitiu en alguns tipus de demència."

A més, segons la nutricionista, la falta d'aquestes vitamines pot provocar depressió.

Vitamina E

La vitamina E es troba a la fruita seca i en altres aliments com els espàrrecs i els ous.

"Poden ajudar a minimitzar el deteriorament cognitiu associat a l'edat."

♦ L'alimentació afecta la qualitat del semen

Cols de Brussel·les

Segons l'investigador, les cols de Brussel·les poden ajudar a la funció cognitiva pels efectes neuroprotectors d'uns compostos anomenats isotiocianats.

Pipes de carbassa

Les pipes de carbassa són riques en zinc, mineral que pot ajudar a millorar alguns aspectes cognitius com l'atenció o la memòria. I, a més, tenen magnesi, vitamina B i triptòfan, substància que ajuda a generar serotonina, el dèficit de la qual s'ha associat a la depressió.

Anar al contingut