Madrid

Sánchez parlarà amb tots els partits però només es presentarà si té prou suports

El líder del PSOE garanteix que la seva formació "no liderarà una investidura fallida" com la de Rajoy, que aquest dilluns ha afirmat que vol "perseverar" per convèncer els socialistes que són "un aliat potencial" del PP

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez té la intenció d'obrir una tanda de converses amb totes les forces polítiques per trobar una sortida al bloqueig polític que viu el país. El líder del PSOE ha volgut deixar clar, però, que això no suposa que es postuli per encapçalar una candidatura alternativa. Sánchez ho ha avançat aquest migdia en una compareixença informativa a la seu socialista del carrer Ferraz, després de la reunió de la Comissió Permanent de l'executiva federal.

"Parlaré amb totes les forces, dels nacionalistes al Partit Popular, de Podem a Ciutadans. Però no m'estic postulant per liderar una alternativa, que quedi clar."

El secretari general del PSOE ha explicat que vol dialogar amb tots els partits "sense exclusions" per trobar "entre tots una solució al fracàs de la investidura de Mariano Rajoy i a l'embús polític". Ha dit que no pensa ara mateix a encapçalar una alternativa, "entre altres coses" perquè encara no sap quina és la posició de la resta de forces polítiques, però no ha descartat cap solució. I ha insistit que el PSOE no farà president Mariano Rajoy. El que sí que ha garantit és que el PSOE "no liderarà una investidura fallida" i que el seu partit actuarà "amb molta generositat" i sense crear "falses expectatives". També ha demanat a Ciutadans i Podem que accedeixin a parlar, igual que ell parla amb el PP.

 

La primera trucada, a Rajoy

El secretari general del PSOE obrirà la ronda de contactes aquest dimarts amb el president del govern en funcions, Mariano Rajoy. Sánchez ha decidit començar les converses trucant al líder del PP i anirà contactant amb la resta de partits per ordre de més gran a més petit. Després de Rajoy, el líder socialista trucarà al líder de Podem, Pablo Iglesias, i al de Ciutadans, Albert Rivera, abans de parlar amb les formacions minoritàries.

Rajoy vol "perseverar"

Poc abans de la compareixença de Sánchez, Rajoy ha afirmat que pensa "perseverar" per convèncer el PSOE que és "un aliat potencial" del PP. El president espanyol en funcions ho ha dit a la Xina, on participa a la cimera del G-20. Mariano Rajoy ha fet aquesta reflexió sobre el partit socialista:

"És més aliat potencial aquell amb qui coincideixes en la defensa de la Constitució, el patrimoni comunitari i tantes qüestions."

Rajoy s'ha referit d'aquesta manera a l'apel·lació que li fa Sánchez perquè el PP busqui suports entre els seus afins. El líder popular ha insistit que, segons el seu parer, "el millor" seria una gran coalició entre el PP i el PSOE, i també amb C's, però ha afegit que els socialistes poden optar igualment per un acord de pacte dels grans temes.

Crítiques des de C's i Podem

Podem desconfia d'un diàleg a tres entre el seu partit, el PSOE i Ciutadans. El secretari d'Organització, Pablo Echenique, creu que es tractaria de "castells en l'aire" per considerar que la formació liderada per Albert Rivera no abandonarà la seva "aliança estratègica" amb el PP.

Des de C's, el vicesecretari general, José Manuel Villegas, ha demanat a Sánchez que "reconsideri" la seva posició i parli amb Mariano Rajoy, perquè Espanya "no pot estar pendent ni segrestada" per les lluites internes en el PSOE ni dependre del seu càrrec en el partit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut